Субсидії під час війни: що слід знати українцям?

В Україні розпочався опалювальний сезон. Тепло вже почали отримувати лікарні, школи та садочки, поступово підключають житлові будинки. Попри важку ситуацію з енергоресурсами, уряд не підвищував тарифи на опалення та не планує скасовувати програму субсидій. Через зростання безробіття і значну кількість вимушено переміщених осіб чимало українців потребують допомоги держави. Хто та як може оформити субсидію, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

ЗМІНИ ЩОДО ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЙ

Від жовтня в Україні змінилася система призначення субсидій. Раніше цим питанням опікувалось Міністерство соціальної політики, а тепер Пенсійний фонд України. Через Пенсійний фонд уже почалася виплата субсидій, а з грудня відбуватиметься і перерахунок та приймання нових заяв. Зміна відповідальних органів сталася через велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Уряд визначив, що виплата субсидії не повинна бути прив’язана до регіону проживання заявника, тож компетенція відійшла до Пенсійного фонду.

«Під час війни опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії, чи які тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщаються люди, процедура призначення – складна і тривала.

Аби захистити право громадян отримувати виплати, Міністерство соціальної політики запропонувало здійс­нювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України. Використання ІТ-систем Пенсійного фонду дасть змогу прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для мешканців, які проживали в Херсонській чи Запорі­зькій областях, можна буде призначити у Львові чи Вінниці», – пояснили в Мінсоцполітики.

В уряді наголошують, що для отримувачів субсидій нічого не зміниться. Оформити субсидію можуть не лише пенсіонери, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю чи інші пільговики, а й усі, хто має низький дохід і не може повністю сплачувати за комунальні послуги.

Як і раніше, основні документи для оформлення субсидії – це заява про призначення та декларація про доходи і витрати всіх членів домогос­подарства, яке претендує на субсидію. За потреби, в індивідуальному порядку, можуть також попросити надати інші документи. Заяву та декларацію можна надіслати поштою, через вебпортал електронних послуг або мобільний застосунок Пенсійного фонду, а також через портал «Дія».

Слід зазначити, що якщо родина отримувала субсидію минулого опалювального сезону й упродовж року нічого не змінилось, знову звертатися за перепризначенням непотрібно, це відбудеться автоматично. Ті, хто вперше звертатиметься за отриманням субсидії, повинні подати заяву упродовж двох місяців від початку опалювального сезону. Якщо ж це буде зроблено пізніще, то субсидія призначається не з початку опалювального сезону, а з місяця подання заяви.

СУБСИДІЇ ДЛЯ БЕЗРОБІТНИХ І ВПО

На період воєнного стану Кабмін розширив перелік осіб, котрі можуть претендувати на допомогу держави. Тепер житлову субсидію можуть отримати українці, які втратили роботу, вимушено переїхали в межах країни або за кордон.

Подати заяву на отримання субсидії можуть громадяни, які перебувають на обліку у Центрі зайнятості і мають офіційний статус безробітного. Під час призначення субсидії враховуватиметься дохід не за попередні шість місяців, а розмір матеріальної допомоги по безробіттю.

Якщо за субсидією звертаються на цей опалювальний сезон – доходи рахуватимуть за січень-червень цього року. Але якщо людина була у цей час звільнена і пере­буває на обліку у Центрі зайнятості, колишня зарплатня до уваги не береться.

Українці, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, також можуть отримувати житлову субсидію. Звернутися по допомогу можна за фактичним місцем проживання, де потрібно оплачувати комунальні послуги. Крім заяви і декларації про доходи, у переселенців можуть запросити довідку внутрішньо переміщеної особи та договір про оренду житла.

Це означає, що подати заяви на отримання субсидій переселенці можуть на загальних підставах і без прив’язки до територій проживання. Договір на оренду житла для них також необов’язковий. Люди просто звертаються до відповідних органів, декларують, що живуть у такому помешканні, приносять усі необхідні документи, зокрема довідку про ВПО, й отримують компенсацію на банків­ський рахунок одного із членів сім’ї.

Відтепер подаватись на державну допомогу можуть українці, які мають заборгованість з оплати комунальних послуг, яка утворилася після 24 лютого 2022 року. Раніше через борги у субсидії відмовляли. Право отримання житлової допомоги також розширили для українців, які перебувають за кордоном на період дії воєнного стану і ще два місяці після його скасування. Експерти зазначають, що кожен окремий випадок призначення субсидії буде розглядатись індивідуально.

Наступного року українці також не залишаться без субсидій на оплату комунальних послуг. Попри складну економічну ситуацію, у держбюджеті на 2023 рік на субсидії передбачено майже 38 млрд гривень. Водночас уряд закликає українців економно споживати енергоресурси й обов’язково сплачувати за комунальні послуги.

фото із відкритих джерел