На Дніпропетровщині завдяки спеціальній програмі диспетчери «екстренки» можуть визначити, де знаходиться постраждалий

На Дніпропетровщині служба екстреної меддопомоги впроваджує систему GoodSАM. Вона допомагає визначити локацію людини, яка телефонує на 103.

Як працюють із «новинкою» – далі.

«Отримали від уряду Великобританії систему GoodSАM – «Добрий самаритянин». За допомогою спеціальної програми диспетчер може швидко визначити, де знаходиться постраждалий. Це дозволяє оперативніше рятувати життя мешканців», – сказав директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Радій Шевченко.

Систему тільки-но почали впроваджувати. Але на рахунку диспетчерів вже кілька успішних випадків використання, сказав Радій Шевченко. Зокрема,  змогли точно визначити місце серйозного ДТП та врятувати двох людей. А ще – швидше доїхати на виробництво, де працівник постраждав від струму.

 «Коли людина телефонує на 103, вона не завжди може точно вказати, де знаходиться. Особливо важко зорієнтуватися під час аварій на трасах.  Користуємось системою майже тиждень. Тепер бригади економлять на доїзді 3-4 хвилини – це дуже важливо», – розповіла начальниця відділу автоматизованих систем зв’язку екстреної служби Галина Завалко.

Від дзвінка до встановлення локації – 1-1,5 хвилини. Головне – наявність смартфону та мобільного зв’язку.

 «Спочатку просимо увімкнути геолокацію на смартфоні, – поділилась  фельдшер-диспетчер служби екстреної медичної допомоги Тетяна Лозова. – Далі – назвати номер телефону. Ми надсилаємо SMS із посиланням, за яким потрібно перейти. Після цього на екрані монітора диспетчер бачить місцезнаходження того, хто зателефонував».

Далі локацію повідомляють бригаді, яка виїздить на виклик, додала вона.

Дніпропетровщина першою в Україні почала впроваджувати систему GoodSАM. Програму встановили в усіх диспетчерських  екстреної служби – у Дніпрі, Нікополі, Павлограді, Новомосковську, Кам’янському, Кривому Розі.