На полях області – рекордні врожаї

В області збирання ранніх зернових культур наближається до завершення. Досить успішно і плідно із цим завданням уже впорались синельниківські та петриківські аграрії.

Ячмінь – чемпіон

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Не зовсім сприятливі погодні умови не стали на заваді аграріям Синельниківського району вдало завершити збирання ранніх зернових.  Любов до землі та копітка праця зробили свою справу. Так, за словами начальника управління агропромислового розвитку Синельниківської РДА Миколи Малюкова, цьогоріч озимі перезимували краще, ніж минулого року. Зрештою і посіяно їх було на 5 тисяч га більше, ніж у 2016-му. «І хоча квітневий колапс і снігопад мали свій негативний вплив, адже це було неочікувано, та все ж таки ґрунт отримав багато вологи. З кожних 25 тисяч га зібрали по 43,3
ц/га врожаю озимої пшениці. Загалом у районі показник  врожайності – 37 ц/га», – додає Микола Степанович.

Порадував трударів цьогоріч і озимий ячмінь. Він дещо випередив озиму пшеницю. Фахівці пояснюють це тим, що дана культура більш еластична, краще себе проявляє у непередбачуваних погодних умовах.  Саме тому врожайність озимого ячменю не може не тішити аграріїв – 52 ц/га. «Отже, погода має неабиякий прямий вплив на результат», – упевнений   Микола Малюков.

Окрім вищезазначених культур, на Синельниківщині досить активно вирощують соняшник, кукурудзу, а також льон, рапс – 2,5 тисячі га, горох – близько 2 тисяч га, у подальшому планують збільшувати площі, а також канареїчник. Це культура, яка нагадує льон, але використовується виключно для годівлі птахів. До слова, вона досить рентабельна.

Трударі району завжди намагаються йти у ногу з часом. От, наприклад, у СФГ «Анастасія» під керівництвом Андрія Усова землю обробляють за «енергозберігаючою технологією, яка дозволяє відновлювати родючість грунтів і не пошкоджувати чорноземи. Соняшник тут сіють суцільним бінарним посівом разом з еспарцетом.

«Усі агрофірми та фермерські господарства мають високопродуктивну техніку, яка сприяє якісному та швидкому збиранню врожаю. Тож цьогорічними результатами ми цілком задоволені», – підсумовує Микола Малюков.

Високі цифри

Не пасуть задніх і трударі Петриківського району. На сьогодні район вправно та своєчасно впорався із жнивами. Зокрема зібрано  ранні зернові на площі 9955 га та озимий ріпак на площі 346 га. За оперативними даними, зернових і зернобобових культур намолочено 30 231 тонну зерна при середній урожайності 30,4 ц/га. Озиму пшеницю скошено й обмолочено на площі 4050 га, середня врожайність складає 35,7 ц/га. Ярий ячмінь зібрано на площі 4400 га (100%), середня врожайність – 26,2 ц/га. Озимий ячмінь, овес, горох та озимий ріпак зібрано на всій площі, середня врожайність ячменю становить 35,0 ц/га, вівса – 20,2 ц/га, гороху – 28,0 ц/га, ріпаку – 25,2 ц/га.

Безсумнівно такі цифри – результат невтомної праці всіх аграріїв району, але найбільші здобутки отримали  ТОВ «Альфа-Агро», де середня врожайність ранніх зернових складає 38,7 ц/га, ПрАТ «Оріль-Лідер» – 36,7 ц/га та ФГ «Еталон» – 46,0 ц/га.

Плідно завершивши  жнива, сільськогосподарські підприємства, агрофірми вже почали підготовку ґрунту для сівби озимих культур. Ефективному проведенню цих робіт сприяє те, що райони забезпечені новою сільськогосподарською технікою.

Дарина Сухонос

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!