Особливо корисні продукти для суглобів

Ревматологи назвали продукти, які покращують стан суглобів, повідомляє «Жіночий Світ«.

Лікарі пояснили: спеціальної дієти для здоров’я суглобів не існує, проте є ряд продуктів, які позитивно впливають на їх стан:

Риба

Варто звернути увагу на таку рибу, як лосось, тунець, сардини, оселедець, скумбрія, осетер, стерлядь.

Користь

З перерахованих видів цього продукту можна отримати омега-3 жирні кислоти, вітаміни А і D, фосфор, кальцій, селен, йод.

Дослідження 2004 року майже 800 жінок у постменопаузі показало, що учасниці, які вживали більшу кількість омега-3, мали більш низькі гострофазові показники СРБ, ІЛ6, а також відчували менше болю і скутості у суглобах. Вказані жирні кислоти можна вживати щодня.

Горіхи і насіння

З усіх видів горіхів у даному випадку більш корисними будуть кедрові, мигдальні, фісташкові.

Користь

У цих горіхах міститься багато вітаміну Е, кальцію, магнію, заліза, калію.

Дослідження 2011 року підтвердило, що за 15-річний період у чоловіків і жінок, які регулярно вживали горіхи, ризик аутоімунних запалень був нижчим на 51 %. Можна вживати їх у кількості однієї неповної жмені на день.

Фрукти, ягоди та овочі, сира листова зелень

Варто звернути свою увагу на малину, смородину, аґрус, чорницю, лохину, брусницю, апельсини, лайми, грейпфрути.

Користь

У цих продуктах багато антиоксидантів, вітаміну С.

“Одразу зробимо позначку — солодкі фрукти (банани, манго, кавуни, дині, виноград, персики їсти можна не усім, оскільки вони можуть піднімати рівень цукру і викликати набряки”, — попередили лікарі.⠀

Різноманіття овочів і фруктів у раціоні допоможе очистити організм від вільних радикалів, що ушкоджують клітини. Також деякі представники рослинної їжі мають протизапальну дію, і вітамін С, який необхідний для зв’язкового апарату. Корисно щодня вживати велику тарілку таких продуктів на день.

Олії

Серед рослинних олій варто обрати оливку першого холодного віджиму, олію волоського горіха.

Користь

У цих продуктах містяться олеокантал, омега-3.

Олії мають протизапальний ефект, пригнічують активність ферментів ЦОГ, знижують чутливість до болю. Вживати їх варто у кількості 2-3 ст. л. на добу.