Особливо корисні продукти для суглобів
Ревматологи назвали продукти, які покращують стан суглобів, повідомляє “Жіночий Світ“.
Лікарі пояснили: спеціальної дієти для здоров’я суглобів не існує, проте є ряд продуктів, які позитивно впливають на їх стан:
Риба
Варто звернути увагу на таку рибу, як лосось, тунець, сардини, оселедець, скумбрія, осетер, стерлядь.
Користь
З перерахованих видів цього продукту можна отримати омега-3 жирні кислоти, вітаміни А і D, фосфор, кальцій, селен, йод.
Дослідження 2004 року майже 800 жінок у постменопаузі показало, що учасниці, які вживали більшу кількість омега-3, мали більш низькі гострофазові показники СРБ, ІЛ6, а також відчували менше болю і скутості у суглобах. Вказані жирні кислоти можна вживати щодня.
Горіхи і насіння
З усіх видів горіхів у даному випадку більш корисними будуть кедрові, мигдальні, фісташкові.
Користь
У цих горіхах міститься багато вітаміну Е, кальцію, магнію, заліза, калію.
Дослідження 2011 року підтвердило, що за 15-річний період у чоловіків і жінок, які регулярно вживали горіхи, ризик аутоімунних запалень був нижчим на 51 %. Можна вживати їх у кількості однієї неповної жмені на день.
Фрукти, ягоди та овочі, сира листова зелень
Варто звернути свою увагу на малину, смородину, аґрус, чорницю, лохину, брусницю, апельсини, лайми, грейпфрути.
Користь
У цих продуктах багато антиоксидантів, вітаміну С.
“Одразу зробимо позначку — солодкі фрукти (банани, манго, кавуни, дині, виноград, персики їсти можна не усім, оскільки вони можуть піднімати рівень цукру і викликати набряки”, — попередили лікарі.⠀
Різноманіття овочів і фруктів у раціоні допоможе очистити організм від вільних радикалів, що ушкоджують клітини. Також деякі представники рослинної їжі мають протизапальну дію, і вітамін С, який необхідний для зв’язкового апарату. Корисно щодня вживати велику тарілку таких продуктів на день.
Олії
Серед рослинних олій варто обрати оливку першого холодного віджиму, олію волоського горіха.
Користь
У цих продуктах містяться олеокантал, омега-3.
Олії мають протизапальний ефект, пригнічують активність ферментів ЦОГ, знижують чутливість до болю. Вживати їх варто у кількості 2-3 ст. л. на добу.