Особливості нового меню для учнів шкіл

В Україні від початку року діє новий санітарний регламент для шкіл, в якому, зокрема, прописано питання про дитяче харчування. Внесено зміни до його організації та вказано, якими продуктами повинна харчуватись дитина, а також які харчі заборонено в їдальні навчального закладу.

СЕЗОННІ ПРОДУКТИ

Попередні норми було розроблено ще у 2001 році, тому новим санітарним регламентом внесено зміни до організації дитячого харчування на місці, тобто в навчальному закладі, та до набору продуктів, які можна продавати у буфеті чи видавати як гаряче харчування.

«У буфеті заборонено продавати газовані напої, каву, вироби швидкого приготування, чіпси, смажені пиріжки, дозволена лише випічка, де вміст солодощів складає 10 грамів цукру на 100 грамів виробу. Також приготовані продукти повинні мати меншу кількість солі та цукру, заборонено продавати чи подавати як обід дітям страви, в яких містяться консерванти, підсолоджувачі, глутамат натрію, де є синтетичні барвники. Оновлення шкільного меню може бути щорічним або за сезонами року. Якщо восени заклади забезпечуються свіжими овочами, то навесні — це переважно тушковані чи квашені овочі. Фрукти і ягоди можуть використовуватись як свіжі — восени, так і сухофрукти або заморожені — навесні чи взимку», — говорить головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева.

Вона зазначила, що якщо в навчальному закладі немає харчоблоку, то дозволяється користуватись послугами кейтирінгової компанії з доставки дитячого харчування. Таке підприємство повинно мати спеціальні контейнери або навіть привозити дітям їжу кожному окремо у ланчбоксах. Якщо дитина має довідку від лікаря, де зазначено, що їй потрібно дієтичне харчування, з виключенням певних страв — то у закладі повинні розробити для такого школяра окреме дієтичне меню.

«Моя дитина трохи примхлива щодо їжі, вона не їсть, наприклад, рибних котлет. Тобто, коли у школі «рибний» день — то син п’є тільки компот. А до того ж йому не подобалось, як готують у шкільній їдальні, тож я давала йому гроші і він купував собі щось на обід у шкільному кафе — це могли бути куряча відбивна чи котлета, солодка випічка. А щоб чіпси, горішки чи газований напій — у школі такого не продавали навіть і до прийняття нових санітарних норм», — зазначає мати учня середньої школи №22 м. Дніпро, Людмила.

УЛЮБЛЕНІ СТРАВИ

Під час приготування страви для дітей витримують кілька стадій термічної обробки. Наприклад, риба та м’ясо обробляються двічі. «Кожна страва має технологічні картки, де прописано, які там повинні бути компоненти, яку термічну обробку повинні проходити продукти. Картки кухарі беруть зі збірників рецептур для шкільного дитячого харчування, які затверджені нормативно правовими актами. Кухар не може взяти будь-яку страву за власним бажанням та приготувати її», — розповіла Маргарита Малишева.

За її словами, серед найулюбленіших страв дітей — це класична та звична їжа: котлета, пюре, сирна запіканка та пиріжки з солодкою начинкою. «Упродовж тижня дитина повинна отримати дві м’ясні страви, одну рибну, молочку, щоденно у тарілці повинні бути овочі. Державними нормами харчування передбачено й наявність у меню зернових продуктів та складних вуглеводів — каші, бобові, ягоди та фрукти», — зазначила Маргарита Малишева.

За нормативно-правовими актами прописано, що зі всіх різноманітних спецій у стравах для дітей дозволено використовувати суху або свіжу зелень, часник, цибулю, лаврове листя, лимонний сік. Не можна застосовувати оцет, різні види перцю. Гарячі страви дитина повинна отримувати кожні чотири години, тобто, якщо вона залишається у групі подовженого дня, то їй потрібно «видати» ще один гарячий обід.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел