Проєкти молодих вчених з Дніпропетровщини відзначили на всеукраїнському конкурсі

Юні дослідники з Дніпропетровщини стали призерами Всеукраїнського конкурсу науково-технічних робіт «InventorUA». Представили проєкти у сфері сучасних технологій. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

«12 юних дослідників області стали призерами Всеукраїнського наукового конкурсу. Для учнів це гарна можливість вийти на світову наукову арену», – зазначив директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВА Олексій Полторацький.

«Золото» у номінації «Збереження здоров’я та лікування хвороб» виборов 16-річний дніпрянин Іван Зиблий. Юнак розробив тест-систему, яка оцінює стан нюху пацієнтів після COVID-19. Каже: хоче допомагати людям і планує вступати до медичного університету.

«Я розробив простий, дешевий і доступний для амбулаторій аналог тест-системи, якою лікарі оцінюють функції нюху. Моя розробка складається з набору розчинів з різкими запахами: валеріани, ароматичних масел. Для експерименту залучив дві групи людей: абсолютно здорових і тих, які нещодавно перенесли ковід. Порівняв, як вони реагують на різні запахи і вивів статистику», – розповів юнак.

Друге місце у номінації «Стійкий життєвий простір» отримала 15-річна Альона Зикова з міста Апостолове. Дівчина розробила екологічну та безпечну плівку для пакування. Над проєктом працювала декілька місяців. Далі планує зробити повноцінний пакет-майку.

«Пластикові упаковки шкодять навколишньому середовищу. Я розробила органічну плівку на основі перлової крупи та крохмалю. Вона безпечна для продуктів харчування, витримує низькі і високі температури. Довго служить і за міцністю майже не поступається поліетилену», – поділилася Альона Зикова.

Всеукраїнський конкурс молодіжних науково-технічних проєктів «InventorUA» пройшов дистанційно. Усього на участь подали майже 180 робіт з усієї країни. Журі обрало фіналістів у чотирьох номінаціях: «Збереження здоров’я та лікування хвороб», «Нові матеріали та сучасні технології», «Стійкий життєвий простір», «Цифрові технології».