Рекорди і незвичайні факти зі світу вареників
В XIX столітті в Україні цілком звичайною справою були ласощі варениками розміром 30-40 сантиметрів! Цей факт був відбитий і в знаменитій повісті Миколи Васильовича Гоголя “Вій”. Пише korysne.ostriv.in.ua.
Найбільші вареники минулого
В XIX столітті в Україні цілком звичайною справою були ласощі варениками розміром 30-40 сантиметрів! Цей факт був відбитий і в знаменитій повісті Миколи Васильовича Гоголя “Вій”: “…по хуторах малоросійських можна їсти галушки, сир, сметану і вареники величиною з капелюх…”…
Вареники – хобі
Рецепти вареників – для першого президента України Леоніда Макаровича Кравчука – це хобі. Він збирає рецепти начинок, вишукуючи їх навіть у стародавніх манускриптах. І чого там тільки немає – вареники з начинкою з язиків жар-птиці, щитовидних залоз кажанів, поперечно – смугастих м’язів крабів і вугрів, чайних листів з ізюмом, в’ялених бананів, м’якоті фейхoа тощо.
Є в президента і спеціальне блюдо для таких вареників. Виконано воно у виді ромашки з різнобарвними пелюстками з найтоншого фарфору. Кожен пелюсток має свій підігрів і музичний супровід. Повертаєш до себе, скажемо, “пелюсток” з варениками з полуницею чи малиною, натискаєш кнопку і, будь ласка, звучить “Калинка”. Захотіли вареники з картоплею на шкварках – їж і слухай, як “косив Ясь конюшину”. А якщо з грибами чи крабами, так узагалі…
“Золотий вареник”
“Золотий вареник” – це спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України (знаки вручаються за підсумками щорічного відкритого конкурсу).
Вища нагорода була заснована в 1999 році. З 2000 року вручається по сім таких знаків у різних номінаціях. Перший власник знака – Олександр Генріхович Звенигородський. Він одержав його в 1999 році. Кругла двох-сантиметрова основа нагороди виконана зі срібла 925 проби. Сам же “Золотий вареник” зроблений із золота 583 проби, як і його кружечок, що обрамляє, на емалі (начебто на тарілку поклали маленький золотий вареник). Сам вареник по канві “тарілки” обсипаний “алмазами” з цирконію – 38 штук діаметром один міліметр кожний.
Знаки були розроблені і виготовлені в Сімферополі народним майстром України Сергієм Скляром. Ідея символу “Золотого вареника” була запропонована продюсером Романом Воробйовим у 1999 році.
Музичні вареники
Відомий єврейський поет і композитор Саул Черніхівський, що жив на Україні наприкінці XIX – початку XX століття, написав у Гейдельберзі музичну ідилію “Вареники”. Тут їм був застосований незвичайний композиційний принцип музичного контрапункту, що складається з двох мелодій: широке Andante літнього сільського ранку плавно переходить у тему чітких, налагоджених рухів старої єврейки, що звично куховарить вареники. Паралельно їй звучить динамічна, нервова мелодія онучки, повезеної батьком з містечка, яка лише що зрідка навідується до бабусі.
Найнезвичайніша начинка вареника
Найнезвичайнішим рецептом приготування вареників є начинка з папороті.
Інгредієнти: 300 грамів папороті,
4-5 штук картоплі,
1 шт. цибулі ріпчастої,
2 ложки олії,
сіль і перець – по смаку.
Для тiстa: 3 склянки борошна, 1-2 яйця, 0,5 склянки води чи кефіру, 1 чайна ложка солі.
Готування: Замісити круте тісто, дайте постояти півгодини. Картоплю відварити і розім’яти гарячою. Цибулю і папороть дрібно нарізати і злегка обсмажити, змішати з картоплею. Вареники ліплять як звичайно. Готові вареники при подачі поливають олією зі смаженою цибулею чи сметаною.
Пам’ятник варенику
На центральній площі містечка Глендон у канадській провінції Альберта поставлений пам’ятник… варенику. “Скам’янілий” кулінарний шедевр має висоту 9 метрів і важить 2700 кілограмів.
Пам’ятник варенику встановлений у Глендоні неспроста. Справа в тім, що вареник – офіційний символ цього міста. Зовсім очевидно, що предки нинішніх глендонців боготворили вареники, прибувши в ці краї, швидше за все з просторів України. Відомо, що в саме Канаді історично склалася одна з найбільших у світі українських діаспор.
Вареник у якості мантри
Як установили філологи, популярна дитяча лічилка “Еники Беники їли вареники” – не що інше, як переклад з путунхуа древньої шаманський мантри! На українській мові цілком це звучить так:
“Еники Беники їли вареники, Еники Беники бумс”.
Мантра потрібна, щоб відкрити в людини так називане третє око (щось начебто шостого почуття). На відкриття цього самого третього ока найбільше впливає ударний склад мантри “бумс”. Вся інша частина мантри (у тому числі і слово “вареники”) служить для залучення космічної енергії до третього ока. Відкриття філологів говорить про те, що вареники були не просто відомі в далекій давнині у народів південно-східної Азії, але і, як це не дивно, зіграли визначену роль у духовному житті древніх народів.
Вареник – це… аметист
У XVI столітті на Русі аметист із червонуватим відтінком називали “вареником” чи “амефісом”, і цінувався він дорожче рубіна. Так корона російської цариці Ірини Годунової була прикрашена величезними аметистами (“варениками”), що чергувалися із сапфірами. Аметист – улюблений камінь служителів церкви. Ним прикрашали ікони, вівтарі, наперсні хрести і панагії. При присвяченні в сан кардинала, присвяченому вручалося кільце з аметистом, тому в католицьких країнах камінь називався єпископським, пастирським, а на Русі архієрейським.
Сибірські вареники з редьки
Серед стародавніх кулінарних рецептів згадується незвичайне сибірське блюдо – вареники з редькою! Береться пельменне тісто, редька, цибуля ріпчаста, олія рослинна, сіль, перець. Редька натирається на тертці, солиться, їй дається постояти 15 хвилин, а потім віджимається сік. Дрібно ріжеться цибуля, потім обсмажується до золотавого кольору в рослинній олії змішується з редькою. Усе солиться і перчиться по смаку. Коли начинка готова, можна начиняти кружечки тесту, складати їх навпіл і защипувати.