Що потрібно знати про е-рецепт

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України звернули увагу на те, що впровадження електронного рецепта на рецептурні препарати викликає в українців певні побоювання і багато питань, адже тепер цю норму поширено на велику групу ліків.

Перш ніж прямувати до аптеки, слід знати, що електронним рецептом «охоплено» всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом лікаря. При цьому їхній перелік не розширюється. Впровадження нововведення буде поступовим і не означає відміну дії паперових рецептів.

Важливий момент: за відсутності світла чи зв’язку у медичному закладі лікар, як і раніше, зможе виписати пацієнту ліки на спеціальному паперовому бланку. Саме е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт повинен мати обов’язкову реєстрацію в електронній системі охорони здоров’я. Цю просту процедуру може швидко здійснити будь-який лікар, що надалі це необхідно, аби встановити особу, яка отримуватиме медичну послугу, та для пошуку або реєстрації пацієнта в ЕСОЗ. Пошук здійснюється за такими обов’язковими параметрами, як прізвище та ім’я пацієнта і дата народження.

Додатково можна застосувати інші параметри: РНОКПП, номер телефону. Після успішної реєстрації пацієнта в ЕСОЗ треба сформувати його новий візит та внести дані про це до медичної картки, після чого – сформувати електронний рецепт. На його виписку мають право лікарі усіх спеціальностей, які працюють у державних, комунальних чи приватних медичних установах або ж лікар-ФОП.

Слід зауважити: е-рецепт містить не торгові назви препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину, тож пацієнт самостійно приймає рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною діючою речовиною. Іноді людина за різних причин не має можливості придбати всі препарати, рекомендовані лікарем. На цей випадок можна одноразово погасити елект­ронний рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж було призначено, наприклад, – блістер чи ампулу. При цьому відпуск залишку ліків не потребує повторного отримування рецепту.

Пацієнти, які проживають у віддалених регіонах, зможуть при­дбати рецептурні ліки за паперовим рецептом від фельдшера. У разі, якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці. Є деякі особливості щодо випис­ки рецептів на відпуск ліків на територіях, де ведуться бойові дії. На період воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в зоні активних військових дій.

ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА