«Спустошені подвір’я»: у Кам’янському пройшла мовчазна акція в пам’ять про загиблих на війні дітей

На центральній площі Кам’янського пройшла мовчазна акція «Спустошені подвір’я». У пам’ять про маленьких жертв війни виставили дитячі іграшки.

Ведмедики, ляльки, велосипеди, машинки, ролики та скейти. Рівно 217. Саме стільки дітей загинули через російську агресію.

«217 українських дітей більше ніколи не бавитимуться на подвір’ї, не ганятимуть на велосипеді, не проситимуть у мами купити нову іграшку. Їхні життя безжалісно зжерла страшна війна. Це неможливо пробачити, бо смерть дітей не пробачають», – зазначив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

 Подібні акції вже проходили у різних містах України та світу. Долучилися Київ, Львів, Одеса, Вінниця, Нью-Йорк, Атланта, Берлін, Мюнхен, Брюссель, Будапешт, Сульцмата, Берлін.

Нині пам’ять малюків вшанували на Дніпропетровщині. Згадали кожну вбиту війною дитину.

«Закликаємо країни усього світу допомогти нам зупинити цю жахливу війну. Справжню трагедію українського народу. Адже вона забирає життя ні в чому не винних дітей. Наше майбутнє»,– сказав міський голова Кам’янського Андрій Білоусов.

Акцію організували Центр молодіжних ініціатив та міська рада Кам’янського. Долучилися місцеві освітяни та школярі разом із батьками.

«Назва нашого заходу символічна. Зібрали ті речі, якими дітки зазвичай так люблять бавитися на подвір’ї. Але війна робить ці подвір’я спустошеними», –поділилася одна з організаторів акції Ольга Вінніченко.

Від зворушливої інсталяції защемило серце переселенки із Сєвєродонецька Оксани. Жінка каже, одразу зрозуміла, кому вона присвячена.

«Нас п’ятеро дітей та четверо дорослих приїхали до Кам’янського. Втекли від війни. Місяць просиділи через обстріли у підвалі. Ворог приніс дуже багато горя. Ми хочемо спокійно жити у своїх мирних містах. Моя старша донька закінчує 11 клас. В неї мав бути святковий випускний, вальс. Дитину всього цього позбавили», – розповіла Оксана.

Загалом жертвами ворожої агресії стали 610 маленьких українців. З них 217 загинули, ще 393 – отримали поранення.