Свято Незалежності в Попасному: яскравий ярмарок і народні традиції

24 серпня село Попасне Новомосковського району перетворилося на осередок української культури та традицій. Свято Незалежності тут відзначили яскраво та масштабно, організувавши на території “Етнооселі” святковий ярмарок і концерт.

Це місце, що вражає своєю автентичністю, стало ідеальним майданчиком для демонстрації народних талантів та звичаїв. Гості мали змогу насолодитися різноманітними виробами місцевих майстрів, серед яких особливо виділялися роботи, прикрашені унікальним миколаївським розписом.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Однією з найцікавіших експозицій ярмарку стала виставка пані Тетяни Тур. Вона приготувала традиційні українські вироби – дивні, рецепти яких передавалися в її родині із покоління в покоління.  “З дитинства  пам’ятаю, моя бабуся їх випікала. Я вирішила наслідувати її навички. На жаль, я не маю такої печі, як була у бабусі”, – каже пані Тетяна. Дивень – це обрядовий хліб, який могли готувати лише благочестиві жінки-господині. Він аналогічний за своїм ритуальним призначенням калачеві. Смаколики, що колись були невід’ємною частиною весільних обрядів, викликали справжній фурор серед відвідувачів святкового заходу. 

Не менш цікавою була і пропозиція від учительки початкових класів із Миколаївки Лідії Клименко. Вона приготувала автентичну кашу за стародавнім рецептом, нагадавши присутнім про важливість збереження національних кулінарних традицій. Щоб її приготувати, потрібно щоб кожна крупинка пшона  була змочена яєчком і вкатана в борошно. “Спаська затірка”,  “Качана каша з Опішні”, “Крупка із Житомирщини”, “Пшінка із Межівського району”, “Пшонка з Просяної” – різні назви, але суть одна. “Із давніх-давен, крім читати, писати, малювати, я навчаю дітей народних традицій, звичаїв. І тому   багато розповідаю про те, що ми повинні знати і вміти для того, щоб нас ідентифікували як українців”, – говорить пані Лідія. 

Народна майстриня миколаївського розпису Ганна Бирса представила свої роботи, які вражали красою та оригінальністю. Нещодавно разом з однодумцями розмалювали зупинку в селищі Губиниха, надавши їй яскравості та барвистості. Пані Ганна мріє відновити і популяризувати миколаївський розпис, коріння якого сягає 1800-х років.

Пані Юлія зі своїми співучасниками представляли Михайлівський будинок культури. Її колега, Марія Василівна, яка займається виготовленням прикрас та виробів із тканини, бісеру та інших матеріалів уже сім років, виставляла свої роботи. “Вона вкладає в ці творіння всю душу, кожне із них індивідуальне, гарне, яскраве, квітуче і заряджене на позитив”, – говорить Юлія.

Особливої атмосфери  святу додав концерт, у якому взяли участь місцеві художні колективи. Гості мали змогу насолодитися піснями та танцями, які відображають багату культурну спадщину українського народу.

Відвідувачі мали змогу побачити багато цікавого, придбати унікальні вироби, задонатити на потреби ЗСУ та взагалі приємно провести час. Усі гості заходу побажали одне одному мирного неба, здоров’я та якнайшвидшої перемоги.

Олексій Ковальчук,

фото автора





Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!