У Дніпрі вже помирають від отруєння грибами: будьте уважні!

На Дніпропетровщині вже зафіксовано летальний випадок отруєння грибами. Як зазначив в. о. начальника ГУ Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у Дніпропетровській області Андрій Кондратьєв, у нашій області вже померла одна людина від отруєння грибами.

За його словами, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, випадків отруєння зафіксовано в рази більше. «Їстівні гриби реалізуються виключно в магазинах і супермаркетах. Реалізація грибів в невстановлених місцях, і все, що стосується стихійної торгівлі є потенційно небезпечним» – зазначив він на прес-конференції в ІА «Мост-Днепр».

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Які симптоми

Зверніть увагу, що першими симптомами отруєння є: нудота; блювота; сильні болі в животі з діареєю до 10-15 разів на добу; підвищена температура тіла; слабкий пульс; руки і ноги холонуть; запалення шлунка і тонкого кишечника (гострий гастроентерит).

При отруєнні мухоморами (червоним, пантерним, смердючим), сатанинським грибом, помилковими опеньками можливо: поява марення; поява галюцинацій; людина може впасти в стан, що межує з божевіллям.

Якщо після вживання в їжу грибів з’явилися ознаки отруєння, то необхідно терміново викликати швидку. До її приїзду рекомендується постільний режим і вживання великої кількості рідини. Пити можна холодну воду або холодний міцний чай. Також можна застосувати активоване вугілля. Одужання при правильному лікуванні і своєчасному зверненні до лікаря настає зазвичай через добу. Але ніколи не займайтеся самолікуванням і обов’язково звертайтесь до лікаря!

Ще одна прихована небезпека

Не варто забувати, що консервовані гриби можуть бути джерелом дуже важкого захворювання – ботулізму. Збудники цієї хвороби у вигляді спороносних паличок містяться головним чином в грунті. Тому перед консервуванням гриби потрібно ретельно мити і очищати, адже на їх поверхні разом з найдрібнішими частинками землі можуть виявитися і збудники ботулізму. Домашня обробка грибів збудники ботулізму не завжди вбиває, а умови в герметично закупореній банці, без доступу кисню, сприятливі для розвитку в них цього мікробного токсину – найнебезпечнішого для людини отрути. Тому не варто купувати консервації на стихійних ринках чи у не перевірених місцях.

Захворювання на ботулізм проявляється через 12-72 години після прийому грибів в їжу. Клінічні прояви захворювання ботулізму такі: порушення зору (предмети двояться, стають розпливчастими); головний біль;
сухість в роті; нудота; блювота; пронос; судоми; утруднення ковтання.

При появі хоча б одного – двох із зазначених ознак після вживання консервованих грибів слід терміново звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням.

Дарина Сухоніс

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь