Темний шоколад: смачна профілактика серцево-судинних хвороб
Темний шоколад не лише смачний, а й корисний для здоров’я серцево-судинної системи. До такого висновку дійшли вчені з Університету Сан-Дієго (США), провівши невелике, але показове дослідження.
У дослідженні взяли участь 31 доброволець. Протягом 15 днів їм давали по 51 грам чорного шоколаду з 70% вмістом какао, а також таку ж кількість молочного шоколаду без какао. До і після експерименту в учасників вимірювали артеріальний тиск, кровообіг, рівень глюкози в крові та холестерин.
Результат:
✅ У тих, хто вживав чорний шоколад, знизився рівень глюкози і “поганого” холестерину (LDL).
✅ Водночас підвищився рівень “хорошого” холестерину (HDL).
✅ Завдяки флаванолам, що мають антиоксидантну та протизапальну дію, темний шоколад позитивно впливає на роботу серця.
🔸 Але з обережністю:
Попри користь, науковці застерігають — вживати темний шоколад варто помірно, адже він містить багато калорій і насичених жирів.
Отже, кілька грамів чорного шоколаду на день — смачна й корисна звичка. Але важливо знати міру.
фото з відкритих джерел