Цікаві факти про сон, які здивують вас

Під час сну з людським організмом трапляються неймовірні речі, які науковці не в змозі до кінця пояснити. Саме сон нині залишається найменш дослідженою галуззю в психології. Втім, 5.ua підготував для вас добірку наукових фактів про сон, про більшість з яких ви навіть не здогадувалися

Топ-27 фактів про сон

– Здригання тіла вночі, коли нам сниться, що ми падаємо, називають “гіпнотичними ривками”. Це дуже поширене явище, яке абсолютно не шкідливе.

– Вважається, що сон після обіду (між 14:00 та 16:00) є дуже корисним. Він сприяє відновленню організму і підвищує творчий потенціал.

– Більшість людей має спати вісім годин, аби почувати себе бадьорим. Проте 30% з них дозволяють собі спати лише шість годин на добу.

– У світі є люди, яким достатньо для сну лише чотири години. Жодних побічних ефектів у здоров’ї у них не має. Втім, таких щасливчиків лише 5% населення Землі. Вчені вважають, що такий феномен спричинений мутацією гена короткого сну DEC2.

– Тривалість сну залежить від віку. До 18 років людина повинна спати не менше як 10 годин, у віці від 19 до 55 – вісім годин, а після 55 років людям достатньо лише шість годин на добу.

– Найшвидше заснути можна лежачи на животі, а найкориснішою позою є спання на лівому боці – протилежною від серця.

– У світі кожна четверта подружня пара спить порізно.

– Без сну людина здатна прожити 10 днів, тоді як без їжі вона може витримати 14 днів.

– Сни сняться абсолютно всім – і лише сліпі з народження їх не бачать. Втім, після п’яти хвилин пробудження людина забуває 50% побаченого, а через 10 хвилин – 90%.

– Уві сні ми бачимо обличчя тих людей, яких вже колись зустрічали. Ми можемо їх навіть не пам’ятати.

– Близько 12% людей бачать чорно-білі сни. Раніше цей показник був більший. Все змінилося з приходом кольорового телебачення.

– Найчастіше сни мають негативний характер. Найбільш популярним емоційним станом уві сні є тривога.

– Зовнішні фактори можуть прямо впливати на наші сновидіння. Наприклад, обійми можуть уві сні з’явитися в образі змії, спів перенесе вас на концерт, а запах їжі до ресторану.

– Страх сну називається сомніфобією.

– Підрахунок овець насправді не пришвидшує засинання, а ось пісні гурту Coldplay можуть змусити людину заснути. Це підтвердили 6000 британців під час наукових досліджень.

– Лунатизм, або ж сомнамбулизм може не лише змусити людину ходити під час сну, але й спонукати до якихось дій. У деяких випадках такі розлади призводили до грабежів, зґвалтувань і навіть убивств.

– Сон потрібен нам не для відпочинку. Цього потребує мозок, він під час сновидінь стає більш активним і перезавантажує наш організм.

– Рекорд із найдовшого періоду без сну був поставлений у 1965 році Ренді Гарднером. Тоді хлопець не спав 11 днів. Відтоді Книга рекордів Гіннеса припинила ведення обліку цієї категорії, побоюючись, що люди можуть заподіяти собі шкоду.

– Найдовше із ссавців сплять коали. Для цього вони витрачають 22 години на добу.

– Дельфіни під час сну закривають лише одне око. Так вони контролюють своє дихання і остерігаються хижаків.

– Жирафи та слони, як правило, сплять менше двох годин за ніч.

– Порушення сну може призвести до прояву таких хвороб як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння та психічні розлади. Понад два мільйони дітей у світі страждають від порушень сну.

– Людина просипає приблизно 1/3 свого життя.

– У закритих в’язницях і спеціальних таборах, тортури із застосуванням позбавлення сну вважаються найефективнішою формою примусу.

– Пчихнути уві сні неможливо.

– Відсутність сну хоча б протягом 24 годин викликає симптоми схожі на алкогольне сп’яніння — погіршення пам’яті, зниження реакції, дратівливість. Після трьох днів без сну можуть з’явитися параноя, проблеми з мовою, слухові та зорові галюцинації.

– Відсутність сну знижує рівень мелатоніна – антиоксиданту, що може уповільнити або зупинити ріст пухлин.