Цікаві факти про сов і жайворонків

Хронотип сну може впливати на фертильність, чутливість до болю, схильність до повноти, вірогідність захворіти на рак та навіть риси характеру. Наприклад, зазначають науковці, “сови” частіше бувають нарцисичними та брехливими. Про це пише The Daily Mail.

“Усім в організмі – кожною реакцією, гормонами, увімкненням чи відключенням генів – керує внутрішній годинник”, – пояснює доктор Тім Кіннел, який працює в Лабораторії сну лікарні Papworth.

“І саме цей годинник змушує представників раннього типу прокидатися тоді, коли вони прокидаються, а представників пізнього типу – не спати вночі”, – каже науковець.

Як з’ясували науковці з Університету Суррея, за приналежність до “сов” або “жайворонків” відповідає один і той же ген, просто перші мають коротку його версію, а другі – довгу. При цьому якщо людині від батька та матері дісталися обидві версії цього гену, вона може мати характеристики обох птахів одночасно.

“Жайворонки” швидше втомлюються, зате вранці мають найвищу працездатність. Дуже яскравою ознакою “сови” є те, що людина обов’язково має попоїсти протягом 1,5 години після того, як прокинеться. Саме вони є і більш схильними до вечірнього “під’їдання”, яке має негативний ефект щодо фігури.

Науковці з Університету Пенсильванії помітили, що “сови” частіше хропуть та страждають від апное уві сні. Поясненням цьому теж може бути їхня схильність до зайвої ваги, зокрема наявність жиру на шиї.

Деякі дослідження вказують на те, що “сови” мають вищий ризик захворіти на рак грудей та колоректальний рак. Одні науковці припускають, що винуватити слід ту саму коротку версію гену, інші – це може бути якось пов’язано з мелатоніном, гормоном, що виробляється у темряві.

Оскільки “сови” лягають пізніше, то частіше не висипаються, що погано впливає на їхню пам’ять, а ще вони стають чутливіші до болю. “Сови” можуть втрачати останню фазу сну – фазу сновидінь, яка допомагає мозку “розкласти по поличках” усі спогади та враження попереднього дня.

“Сови” люблять ризик і розваги, вони веселіші, але, знов-таки через недосипання, є більш схильними до депресії.

Вчені з Університету Дарема провели опитування, яке показало: чоловіки-“жайворонки” за життя мають у середньому 3,6 партнерок, тоді як “сови” – 16,3. Може, так відбувається тому, що вони ведуть активніше соціальне життя. Німецькі ж науковці переконані, що в “сов” просто вищий рівень тестостерону.

Цікаво, що шлюб між “совою” та “жайворонком” є найміцнішим. Експерти припускають, що несхожість біоритмів змушує чоловіка і дружину рахуватися одне з одним, бути більше терплячими.