Цьогоріч на Дніпропетровщині висадили майже 170 га лісів

Цієї весни на Дніпропетровщині створили 170 га лісових масивів. Висадили понад 1 млн молодих дерев. Переважно – сосну. А ще білу акацію, дуб, клен, ясень та чорний горіх.

У Петриківському лісгоспі сіянцями сосни засадили 65 га землі. Висаджували на пісках – на такому ґрунті хвойні дерева ростуть найкраще, кажуть лісничі. Головне, аби було достатньо дощів.

«За кілька років  на місці степу буятиме ліс. Упродовж перших двох років сіянці сосни підростають, у середньому,  на 5-10 см щороку. Далі – швидше. Десятирічні дерева дають приріст від 40 см до 1 метра на рік», – сказав директор держпідприємства «Петриківське лісове господарство» Іван Яловий.

Виростити сосну – процес не з простих, додала помічниця лісничого Миколаївського лісництва Ольга Оленіч.

«Восени-взимку ми збираємо шишки. Потім відправляємо їх на переробку та отримуємо насіння. Далі вираховуємо, скільки насіння потрібно на певну площу. Перед тим, як зайнятися безпосередньо посівом, насіння замочуємо у спеціальному розчині. І вже потім можемо висівати. Минулоріч отримали 175 тис сіянців. У цьому році плануємо виростити майже вдвічі більше – 300 тис», – розповіла Ольга Оленіч.

Насіння висівають у спеціальні борозни, далі присипають рослинною сумішшю та накривають агроволокном. Наступні етапи – полив та прополка.

Вже за 1-2 роки сіянці можна використовувати для заліснення нових ділянок.

«Коли сосна досягає 5-7-річного віку, проріджуємо ряди дерев та зрубуємо нижнє гілля – так починає формуватися стовбур та «підіймається» крона.  Це потрібно і щоб не допустити пожеж. Ще раз такі процедури проведемо, коли соснам «виповниться» 15 років», – сказав лісничий Миколаївського лісництва Петриківського лісгоспу Олег Мілов.

Восени у лісгоспах  Дніпропетровщини планують висадити ще майже 2 млн дерев. Та створити майже 210 га лісів.