Цукровий діабет: як у Дніпрі борються з небезпечним недугом?

14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. У Дніпрі, на базі міської клінічної лікарні № 9, створено усі умови для обстеження та лікування цієї недуги як у дорослих, так і дітей. Зокрема є стаціонар, де лікують судинні ускладнення нижніх кінцівок, кабінет невропатії «Діабетична стопа», ендокринологічне, реанімаційне відділення, а також відділення патологій вагітних, у яких цукровий діабет.

За словами експертки з ендокринології департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Лариси Пастарус, щороку у Дніпрі діабет виявляють у близько 1 тис. мешканців. Загалом у місті на диспансерному обліку ендокринологів та сімейних лікарів перебуває понад 20,5 тис. хворих на цукровий діабет 1-го та 2-го типів.

«Багато хворих мають серйозні ускладнення від цукрового діабету, коли перші місяці/роки він протікав без явних симптомів, а відтак – люди не зверталися до лікарів. Як правило, до нас пацієнти приходять, коли вже є судинні ускладнення. Вони бувають мікросудинними, з ураженням сітківки ока, нирок, нервів, і макросудинними – коли уражаються великі судини, по яких протікає кров до серця, голови, нижніх кінцівок. 90 % цієї недуги – це діабет 2-го типу, який виникає у дорослих», – сказала Лариса Пастарус.

За її словами, серед груп ризику згаданої недуги – люди з надмірною вагою, ожирінням, підвищеним артеріальним тиском, ішемічною хворобою серця, хронічними хворобами печінки, підшлункової залози, невропатією, а також ті, хто має родичів з цукровим діабетом. «Такі люди повинні хоча б раз на рік перевіряти глюкозу крові та проходити тест стійкості до глюкози. А загалом, щоб запобігти цій хворобі, слід вести здоровий спосіб життя та проходити медичне обстеження», – наголосила лікарка-ендокринологиня.

Зі свого боку лікар-хірург кабінету «Діабетична стопа» лікарні № 9 Володимир Ципко розповів: «Кабінет працює з 2007 року для ранньої діагностики ускладнень від цукрового діабету, коли відбувається ураження нервів, суглобів, судин і кісток. У середньому за рік тут обстежуємо близько 1,5 тис. хворих. Перевіряємо тактильну, температурну, вібраційну чутливість, рефлекси нижніх кінцівок, проводимо доплерографію судин кінцівок. Після результатів обстеження призначаємо лікування. Серед проявів діабетичної стопи – трофічне порушення шкіри, тріщини, язви, навіть може дійти до гангрени. Тому закликаємо усіх хворих на цукровий діабет вчасно проходити обстеження і не задавнювати лікування. Крім того, пацієнти з діабетичними стопами мають можливість безкоштовно робити медичний педикюр у спеціальному кабінеті».

Хворі на цукровий діабет 2-го типу забезпечуються цукрознижувальними препаратами згідно з державною програмою «Доступні ліки». Сімейні лікарі виписують пільгові рецепти, за якими пацієнти отримують лікарські засоби в аптеках безкоштовно або з частковою доплатою.

 

Фото:pixabay