У Дніпропетровській області у розпалі сезон грибів: які можна збирати

На Дніпропетровщині за вікном осінь із дощами, тому багато людей відправляється на «тихе полювання» — збирання грибів. Як правильно це робити та чи варто взагалі потім споживати їх, розбирались «Вісті».

ВЖИВАТИ З ОБЕРЕЖНІСТЮ

Сезон грибів на Дніпропетровщині та й в усій Україні тільки розпочався. За поточний рік у країні вже зареєстровано 12 осередків отруєння цими дикорослими плодами. Постраждало 19 людей, серед яких є дитина. В області цьогоріч поки що не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами, але торік постраждало четверо осіб, зокрема й дитина.

В Держпродспоживслужбі наголошують, що найбезпечніші гриби — це штучно вирощені гливи та печериці, які потрібно купувати тільки в стаціонарних місцях продажу, адже тоді є гарантія, що продукт нешкідливий, на нього є необхідні документи, де зазначено походження та місцевість, звідки ці гриби були привезені. Але й такі продукти варто вживати з обережніс­тю.

«Часте споживання грибів і для здорової людини може бути шкідливим та викликати захворювання шлунково­кишкового тракту, загострення гастриту. Не можна їсти навіть штучно вирощені гриби дітям, літнім людям із хронічними недугами та вагітним. Ті, хто все ж хоче поласувати цими лісовими смаколиками, повинні зберігати їх у холодильнику не більше доби після приготування та в емальованому посуді», — зазначила головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева.

ПРАВИЛЬНЕ ПРИГОТУВАННЯ

Якщо бажання піти на «тихе полювання» занадто велике, то не слід збирати гриби біля доріг, заводів, у промисловій зоні, після довгої посушливої погоди. Гриби дуже легко «втягують» у себе з ґрунту та повітря важкі метали, можуть накопичувати токсини і тоді навіть їстівний може стати отруйним.

«Не слід збирати старі чи перезрілі або надто молоді гриби, які не мають або втратили вже виражені морфологічні ознаки. Брати гриб можна тільки тоді, коли ви впевнені, що він нешкідливий. Зазначу, що методи перевірки грибів у домашніх умовах, такі як варіння їх із цибулиною або срібною ложкою, — дуже помилкові. Цибулина буде змінювати колір, як під час варіння їстівних, так і отруйних грибів. Продукт містить однакові ферменти, які змінюють колір овоча», — сказала Маргарита Малишева.

Вона зауважила, що не можна купувати дикорослі гриби на стихійних ринках, з рук, біля автошляхів. Якщо ж не втримались та купили або назбирали їх, то вдома потрібно ще раз пере­брати, роздивитись, потім покласти у воду на декілька годин, а далі принаймні тричі проварити їх по пів години у підсоленій воді. Бульйон із грибів слід вилити, небезпечно використовувати його для приготування інших страв. Тільки після такої процедури продукт можна смажити чи тушкувати.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ

«Дикорослі гриби не рекомендується консервувати, бо їх неможливо відмити від мікрочастинок ґрунту, а потрапляння його до банки може викликати ботулізм», — сказала Маргарита Малишева. Отруєння після вживання грибів можна відчути і через пів години після прийому їжі, і через декілька днів — залежно від кількості спожитого продукту та імунітету організму. Симптоми недуги дуже схожі з кишковою інфекцією або отруєнням іншими продуктами.

Це:
— нудота;
— блювота;
— гарячка;
— марення та галюцинації;
— діарея;
— слабкість;
— судоми;
— задуха;
— зниження частоти пульсу;
— озноб.

«За будь-яких виявів отруєння негайно слід звернутись до лікувального закладу чи викликати «швидку». Не варто займатися самолікуванням або очікувати, що «саме мине». Слід акцентувати увагу лікаря на тому, що ви споживали саме гриби і якщо вони залишились — надати їх для лабораторного дослідження, щоб медики могли точно установити, чим спричинене отруєння. Та наголошую, що найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів», — зазначила Маргарита Малишева.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото із відкритих джерел