У ДНУ презентували художньо-публіцистичний збірник

На історичному факультеті Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара презентували художньо-публіцистичний збірник «Українські воїни Добра і Правди».

1_dsc03589

Нова книга серії «Бібліотека журналу ″Бористен″» об’єднала інтерв’ю, спогади, нариси про героїчних воїнів, які захищали українську землю на Донбасі. Як зазначив упорядник видання, член Національної спілки письменників України Фідель Сухоніс, метою видання було показати людей, які поряд з нами, дихають одним з нами повітрям, але зробили все, щоб ми сиділи в затишних теплих аудиторіях, в мирі. «Збірник «Українські воїни Добра і Правди» – це зовсім маленький фрагмент тої величної картини про подвиг наших героїв, котрі воювали за свободу і незалежність Батьківщини на Донбасі. Це наша дрібка тієї неосяжної вдячності та пошани цим святим для кожного українця людям. На наше глибоке переконання, одне з головних завдань сьогодення – це показати суспільству глибину подвигу сучасних захисників України», – впевнений Фідель Сухоніс.

Надзвичайно актуальним і злободенним вважає видання проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко. «На сторінках журналу «Бористен» знаходять відображення «оголені нерви» нашої недавньої історії: голодомор, репресії, русифікаторська політика на теренах України. «Українські воїни Добра і Правди» є продовженням цієї морально-ціннісної лінії», – наголосив професор Іваненко.

2_dsc03576

У центрі уваги були запрошені на захід співробітники вищих навчальних закладів нашого міста, які пройшли горнило війни: доцент кафедри історії України ДНУ ім. О.Гончара Олег Репан, професор Віктор Артемчук та старший викладач Дмитро Снітько ДНУЗТ ім. В.Лазаряна. Вони стали уособленням героїчного подвигу українського народу для сьогоднішніх студентів, але самі героями себе не вважають. «Ми, перебуваючи на своїх позиціях, просто виконували свою роботу, кожен день, без вихідних, ми просто захищали свою Батьківщину від агресора, який вдерся на нашу землю. Ми лише виконували свій обов’язок, тому що ми – чоловіки», – написав у спогадах про свій бойовий шлях під позивним «Професор» Віктор Артемчук.

Хвилиною мовчання студенти і викладачі вшанували пам’ять загиблих.

У душу кожного учасника заходу запали проникливі слова отця Ярослава, служителя УПЦ КП: «Божа заповідь «Не убий» не означає «Не захисти»! Усі, хто має моральні цінності, встане на захист найменших і беззахисних: дітей, жінок, батьків. Встане на захист Батьківщини. Надзвичайно болісно, що найхоробріші серця синів України, віддані у боротьбі за нашу землю, покояться в цій землі».

Патріотичними піснями імпрезу прикрасили студентки Дніпропетровського коледжу культури і мистецтв.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара

Залишити відповідь