У громаді Криворізького району підготувалися до опалювального сезону

У Лозуватській громаді Криворізького району підготувалися до опалювального сезону. Для усіх, хто хоче підтягнути українську, створили спеціальні мовні клуби. Майже 400 переселенців уклали договори з місцевими сімейними лікарями. Про це розповіли під час брифінгу у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«З початку війни громада прийняла понад 1,6 тис переселенців. Нині в нас проживає майже 900 людей із зони бойових дій. Приблизно половина з них уклали договори із місцевими сімейними лікарями», – зазначив голова Лозуватської селищної територіальної громади Віталій Яценко.

Він додав, що переважна більшість розселена по приватним домівкам. Люди забезпечені найнеобхіднішим. За час війни переселенці отримали понад 100 тонн гуманітарної допомоги. Зокрема, харчових наборів, засобів гігієни, одягу, взуття, подушок, постільної білизни. Людей підтримують благодійні фонди, волонтери, місцеві аграрії і підприємці.

Міжнародні неурядові організації надають психологічну допомогу і місцевим жителям, і переселенцям. Мобільні клініки працюють в усіх старостинських округах громади.

В амбулаторіях створено резерв медикаментів та перев’язувальних матеріалів. Постійно проводиться вакцинація від коронавірусу.

«Громада на 100% готова до осінньо-зимового періоду. Перевірені котельні – твердопаливні й газові. Заготовлені 40 тонн протиожеледної суміші. На виїзд чекає спеціальна комунальна техніка», – запевнив Віталій Яценко.

У селах громади створили мовні клуби «Говоримо українською». Серед тих, хто їх відвідує, майже 40% – переселенці. Діти навчаються дистанційно. Зокрема, 40 школярів із зони бойових дій.

Аграрії зібрали врожай зернових. Нині молотять кукурудзу та соняшник, сіють озимі.

У громаді майже завершили проєкт поліцейський офіцер громади. 4 правоохоронці вже пройшли навчання. Незабаром розпочнуть роботу за новим форматом. З місцевого бюджету виділили понад 2,6 млн грн на придбання автомобілів для них та облаштування службового приміщення.

Працюють усі магазини, ринки, медзаклади, критична інфраструктура. Повернулися додому 90% місцевих мешканців, які на початку війни виїжджали.