У ліцеї на Дніпропетровщині відкрили «Клас безпеки»

У Дніпропетровській області на початку 2023 року запрацював перший у Покровській територіальній громаді Синельниківського району «Клас безпеки», створений на базі комунального закладу освіти «Покровський ліцей».

Організували цей клас у рамках Всеукраїнського проєкту «Клас безпеки», метою якого є систематична підготовка дітей та молоді з питань цивільного захисту, особистої безпеки, здорового способу життя, а також ознайомлення з правилами пожежної та мінної безпеки, надання домедичної допомоги.

Створення класу безпеки у громаді розпочалося ще в жовтні 2022 року під керівництвом Володимира Давиденка, спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі. Безпосередню і активну участь у цьому процесі взяли представники ДСНС, фахівці-рятувальники Наталія Цибулька та Олександр Слюсар. Значну допомогу щодо тематики домедичної допомоги надала Покровська лікарня. Третій відділ у селищі Покровське Синельниківського РТЦК та СП (колишній Покровський райвійськкомат) та відділ поліції №5 доклали зусиль щодо обладнання демонстраційними матеріалами з вогневої та мінної безпеки.

Клас безпеки_Покровська громада

«Клас безпеки» поділено на п’ять робочих зон: перегляд відеоуроків та презентацій, пожежна безпека, мінна безпека, безпека життєдіяльності та домедичної допомоги.

17 січня клас вже прийняв перших учнів. Заняття провела начальник двадцять першої державної пожежно-рятувальної частини головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Наталія Цибулька. Темою заняття стали правила пожежної безпеки в побуті та основи безпечної життєдіяльності в умовах воєнного стану.

«На жаль, в умовах дистанційного навчання організувати системну планову роботу з учнями з вивчення правил безпеки на базі створеного класу немає можливості, але рано чи пізно клас безпеки запрацює на повну силу», – зазначає Володимир Давиденко.

До речі, за рейтингом ДСНС МВС України з 21 закладу освіти Дніпропетровської області, які взяли участь у проєкті «Клас безпеки», лише в п’яти закладах освіти ці класи визнані придатними для проведення навчальних занять. У тому числі і клас, створений в селищі Покровському.

Діана Ходарченко