У Широківському районі завершується екопроект з розчистки річки

У Широківському районі Дніпропетровської області майже 4 км річки Інгулець вже «зітхнули» з полегшенням: їх розчистили від мулу й очерету. На черзі – ще 2-кілометрова ділянка. Наразі роботи ведуться поблизу сіл Інгулець і Новолатівка.

«В регіоні продовжується впровадження нових екологічних ініціативи. Вони покращать життя більше 100 тисяч мешканців. Наразі на фініші – відновлення водного режиму річки Інгулець в Широківському районі. Русло розчищають від мулу й очерету, укріпляють береги. Багатолітню проблему вирішимо менше ніж за рік», – підкреслив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Розчищати Інгулець почали через надмірну замуленість. В одних місцях річка  обміліла, а в інших – утворилися «перемички», які провокували підтоплення прилеглих сіл.

Наразі роботи ведуться активними темпами: працюють майже 20 одиниць техніки. Підрядники вже привели до ладу близько чотирьох кілометрів ріки, за проектом – ще два.

Комплексне очищення русла нормалізує гідрологічний режим річки і вбереже її від обміління.

«Нещодавно річку можна було перейти убрід – після розчистки вона сягатиме вглиб до трьох метрів», – розказав головний інженер підрядної організації Євген Бєлік.

Річка, яку відновлюють, тече вздовж сіл Інгулець, Новолатівка, Латівка, Новоселівка й Зелене. Місцеві очікують, що після розчистки вона знову стане придатною для купання й рибного лову.

«Мені подобається ця річка. Біля неї свята гуляємо та відпочиваємо. Хочеться, аби до ріки повернулася колишня слава. Колись риби в ній було – безмаль. Та й глибокою була такою, що з «кладки» стрибали. Добре, що взялися за її розчистку», – поділилася мешканка села Інгулець Анна П’ятибратова.

Завершити роботи підрядники зобов’язуються наступного року.