Український равлик

В Україну, як і в Європу, виноградні равлики розповсюдилися з Італії. Саме так вважають італійці. Равлики люблять вологий теплий клімат, зарослі яри, старі сади, засолені кальцієм ґрунти.

Равлик – дієтичний делікатес не лише європейської кухні, це безумовно здорова і дуже корисна їжа.

У м’ясі равлика містяться незамінні амінокислоти, вітаміни і унікальні білки, зовсім відсутній холестерин і шкідливі жири. Ще воно покращує потенцію.

Равликівництво – перспективний сегмент тваринництва в Україні, що інтенсивно розвивається. Тільки у 2017 році з України експортовано близько 400 тон равлика. Сьогодні Україна – серйозний експортер виноградного равлика, та намагається стати потужним виробником.

Раніше равлика заготовляли, збираючи у дикій природі. Така ситуація зберігається і сьогодні в малорозвинених країнах, у тому числі і в нас. У Європі збір равликів заборонено законодавством, окрім двох країн – Криту та Мальти.

Саме збір равлика привів до критичного зниження його чисельності в Європі. Додамо до цього і руйнування природного місця існування. Сьогодні равлика відтворюють виключно на спеціалізованих тваринницьких фермах.

Дуже важливо навести порядок в галузі і в нашій країні. Асоціація “Равлик України” виступає за заборону збору равлика у дикій природі, це завдає безповоротної шкоди екології України. Сьогодні є успіхи обмеження експорту такої контрабанди. Торгівля живими тваринами, як і замороженим м’ясом  повинна здійснюватися виключно в правовому полі. Равлик – продукт ветеринарного, санітарного, екологічного та радіологічного контролю. Експортуючи товар в Європу, необхідно грати за європейськими правилами.

Попит на равлика постійно зростає. Світовий ринок їстівних равликів
300 тисяч тон, вартістю понад €1 млрд. Французькі та італійські ринки самостійно складають €300 мільйонів. Франція імпортує більше 80% своїх потреб, Італія імпортує 60% потреб, експортний потенціал равликів близько €200 млн.  Ціновий ринок також збільшується на рівні 4,5% річних.

Асоціація виробників і експортерів українського равлика “Равлик України” представляє рогату продукцію з України за кордоном, на міжнародних виставках кінцевим переробникам.

Справжнім дефіцитом європейських рестораторів є ікра равлика, вона ж і найдорожча у світі.

равлик равлик_1

Равлик використовується не лише у громадському харчуванні і харчовій промисловості,  а також у фармації, косметології, медицині. Найдорожчим же і затребуваним на світовому ринку продуктом равликівництва є екстракт слизу равлика. В Україні єдина фірма, що виробляє слиз равлика за спеціальною італійською  інноваційною технологією MullerOne – Дніпровська компанія Укрзеленбуд, відома равликовою продукцією під торгівельною назвою “Здравлик”. Зміст мукополісахаридів та білків, в шламі такої речовини рекордно високі. Такий високотехнологічний озоновий відбирач слизу равлика в Україні один.

Абсолютно відсутній в Україні ринок готової продукції з равлика і напівфабрикатів, як і самі стандарти на такі продукти харчування. Асоціація “Равлик України” працює над створенням таких харчових стандартів та технічних умов.

Вперше в Україні, вже влітку 2017 року, Асоціацією “Равлик України” організовані навчання – курси з равликівництва. Сьогодні такі навчання можна було пройти виключно за кордоном. Вартість навчань біля 10 тисяч гривен, що включає проживання, харчування, трансфери на ферми равликів, викладачі – фахівці галузі з Італії, Польщі, Литви.

Анонс навчань равликівництву на – сторінці Асоціації «Равлик України» у FB.

Також в Україні на 2017 рік передбачена державна фінансова підтримка – бюджетна дотація на вирощування равликів. Асоціація равлиководів «Равлик України» очікує порядок використання коштів.

Асоціація «Равлик України», Київ – 2017

Залишити відповідь