В екосистемах Дніпропетровської області розпочався сезон пожеж

Щоліта Дніпропетровщина та й Україна загалом потерпають від масових пожеж в екосистемах. Їх спричинити можуть як спека та засуха, так і людський фактор: хоч би скільки рятувальники просили українців припинити палити сміття та листя, а поліцейські виписували штрафів, цю звичку власників садиб так і не викорінили.

Торік через обстріли ворога, розриви снарядів та, як наслідок, займання лісів і сухостою вигоріло у 30 разів більше площ, ніж зазвичай. Цього року небезпека не зменшилась: бойові дії у частині країни ще тривають, а деокуповані території – все ще всіяні мінами, які можуть також спричинювати займання.

НЕ ПАЛИТИ СУХОСТІЙ

Від початку року в Україні рятувальники ліквідували понад 5600 пожеж в екосистемах, які загалом охопили площу понад 5 тисяч гектарів. Щодня для гасіння таких пожеж рятувальники задіюють 200-300 осіб та понад 100 одиниць пожежно-рятувальної техніки.

Цьогоріч в екосистемах нашого регіону сталося вже 754 займання. Вигоріло майже 600 гектарів. Палали сухостій та сміття. У Дніпровському та Синельниківському районах маємо й два факти загорання у лісах. На щастя, надзвичайні події оминули сільгоспугіддя. Пожежі в екосистемах не просто знищують насадження – вогонь шкодить чорноземам, убиває тварин і птахів. Зачепити може й будинки, розташовані поблизу.

«У такі важкі часи, коли держава витрачає максимальний ресурс на боротьбу з ворогом, на ліквідацію наслідків збройної агресії, внаслідок виникнення надзвичайних подій, а ми сьогодні говоримо про пожежі в екосистемах, де причиною є здебільшого людська недбалість, ДСНС витрачає дуже вагомий ресурс для ліквідації даних подій», – зазначив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак.

На рятувальниках нині величезне навантаження. Вони першими поспішають до понівечених ворожими снарядами будинків та підприємств. Рятують постраждалих і ліквідовують наслідки атак. Навмисні підпали екосистем є для надзвичайників додатковим тягарем. Тому під час війни їх прирівняли до диверсії.

Зараз відвідування лісів заборонено, також заборонено в’їзд техніки, за винятком тієї, що використовується лісовими господарствами для обслуговування територій. У ДСНС зауважують, що під забороною і розведення багать як у лісах, так і поруч, на узбіччях.

Рятувальники традиційно закликають не випалювати суху рослинність, не палити сміття та не розводити багать навіть на приватних сільськогосподарських угіддях.

«У нас дуже багато випадків, ми це фіксуємо постійно, коли люди спалюють суху траву і, зрештою, згорає житловий будинок, а люди отримують опіки», – пояснює пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

Винуватців надзвичайних подій чекає покарання. На помічених за цим злочином очікує штраф до 21 420 грн. Або ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

СИТУАЦІЮ УСКЛАДНЮЮТЬ МІНИ

Нині пожежі в екосистемах особливо небезпечні через замінування територій. Снаряди, сховані у землі, можуть вибухати та не лише посилювати вогонь, а й травмувати рятувальників і цивільних. Зараз сапери та пожежники активно розміновують місцевість, однак, роботи ще – на роки.

ПІДГОТУВАЛА АНАСТАСІЯ КОВАЛЬЧУК