В одному із міст Дніпропетровщини впроваджено паліативну допомогу

У Покрові Дніпропетровської області впроваджено паліативну допомогу. Мультидисциплінарні мобільні бригади Центру первинної медико-санітарної допомоги надають медичну, психологічну та соціальну допомогу тяжкохворим та їхнім рідним.

Два лікаря загальної практики сімейної медицини, 2 медсестри та психолог – таким є склад бригади, яка з травня розпочали свою роботу. За такий короткий проміжок практичної діяльності пересвідчилися – безкоштовна паліативна допомога необхідна, бо саме від неї залежить, якими будуть останні роки, а подекуди й місяці життя невиліковно хворих. Ці пацієнти потребують комплексної допомоги, фахового супровіду, головне, підтримки. Задля цього Центр підписав додатковий пакет послуг, аби паліативна допомога була постійною та доступною всім, хто на неї потребує. Медики будуть працювати у тісному контакті із сімейними лікарями, з якими хворі уклали декларації та соціальними службами, для охоплення широкого спектру проблемних питань.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

“Паліативна допомога – надзвичайно важливе питання. Всебічної медичної, психологічної та соціальної підтримки потребують як тяжкохворі, так і їхні рідні. Наше завдання, забезпечити комплексний догляд, максимально можливу якість життя таких хворих, щоб полегшити їхні страждання”, – говорить заступник головного лікаря ЦПМСД Олена Саламаха.

Бригада щотижня відвідує пацієнтів, тримає постійний мобільний зв’язок, аби за необхідності надати допомогу. На кожного пацієнта складено індивідуальний план лікування й обстеження, він змінюється та корегується у процесі роботи. Бригада оснащена усім необхідним, має і кисневі концентратори.

Паліативна команда не лише сама проводить необхідні маніпуляції, а й навчає рідних хворих обробляти рани, робити перев’язки – здійснювати догляд, який би полегшував їхній стан. На сьогодні під наглядом лікарів перебуває 54 невиліковних пацієнтів. Медики зазначають, є хворі, хто самотужки бореться з недугом.

Звертаються до містян з проханням повідомляти про таких людей та родини лікарям, з якими у хворих заключені декларації, аби надати їм комплекс відповідних медичних послуг, підтримати й допомогти.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!