Вчені: Виноград містить речовини для профілактики онкології
Щороку по всій планеті вирощується більше 70 млн тонн винограду. Дієтологи розповіли про користь і шкоду ягоди для організму людини, а також роль продукту для профілактики раку, повідомляє “Жіночий світ“.
Підтримка нормальної роботи серця і судин
У винограді міститься багато поліфенолів. Вони сприяють регуляції показників “хорошого холестерину”. Поліфеноли зменшують ризик виникнення атеросклерозу. Ресвератрол в продукті знижує ризики прояву недуг серця і судин завдяки антиоксидантним властивостям. За допомогою метааналізу дієтологи з’ясували, що харчові волокна у винограді зменшують «поганий» холестерин і попереджають захворювання. Флавоноїди захищають серце від тромбоутворення. Рутин в ягодах блокує утворення деяких білків.
Цукровий діабет
Ягоди винограду мають профілактичні властивості при наявності ризику виникнення цукрового діабету. При вживанні фруктів і овочів, винограду і чорниці, відбувається зменшення ймовірності прояву діабету 2-го типу.
Здорове травлення
У 100-120 г винограду міститься приблизно 5% добової потреби клітковини. Для нормальної роботи товстої кишки необхідно регулярно вживати ягоду як легку закуску під час обіду або перерв. Дієта з великою кількістю клітковини зменшує ризик геморою і дивертикуліту.
Профілактика раку
Вчені, що представляють Університет штату Колорадо, повідомили, що виноград і продукти, в яких він міститься, є дієтичними продуктів, з цієї причини мають хіміопрофілактичний потенціал проти онкології. Також вони покращують стан здоров’я людини. Ягоди попереджають ризик виникнення раку молочної залози, товстого кишечника і простати. Це можна пояснити наявністю у винограді ресвератрола, що блокує ріст і розвиток клітин раку в молочній залозі. Речовини з екстрактів насіння винограду попереджають виникнення онкології передміхурової залози.
Здоров’я кісток
У 100 г ягоди – 12-15% добова норма вітаміну К.він потрібен тілу людини, щоб кісткова тканина була міцною. Вчені провели експеримент, в ході якого прийшли до висновку, що люди, що вживають більше 110 мкг вітаміну К на добу, менше схильні до переломів деяких кісток. Плоди винограду містять близько 8-9% добової норми міді, що зміцнює кістковий матеріал.
Шкода винограду
Шкірка винограду може бути небезпечна для здоров’я. Фермери обробляють ягоди різними пестицидами і добривами, і їх вбирає шкірка. Також може виникнути алергічна реакція організму на плоди. Вона проявляється у вигляді почервоніння або висипу на шкірі, задишки, хрипу і свербіння. Якщо спостерігається алергія, терміново необхідно звернутися до лікаря.