Весняні овочі та зелень: як мінімізувати ризики для здоров’я

Весняна зелень і свіжі овочі — джерело важливих вітамінів і мікроелементів, але через штучне вирощування вони можуть містити нітрати та залишки пестицидів.

Дієтолог Світлана Фус радить уважно обирати та правильно обробляти продукцію, щоб отримати максимум користі і мінімізувати ризики.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Зелень цінується за високий вміст фолієвої кислоти (B9), вітаміну K, каротиноїдів (β‑каротин, лютеїн), хлорофілу та клітковини. Щоб зберегти чутливі до нагрівання речовини (вітамін С, фолієва кислота), додавайте її за 5–10 хвилин до кінця приготування або вживайте свіжою, наприклад у салатах, “зелених” коктейлях чи бутербродах із цільнозернового хліба.

Щоб зменшити вміст нітратів, дієтолог рекомендує зривати й вживати лише листові пластинки, замочивши зелень у холодній воді на 30 хвилин. Це очищує рослину від частини нітратів, хоча водорозчинні вітаміни при цьому частково вимиваються. Для зниження кількості пестицидів обов’язково ретельно мийте листя під проточною водою — це також допоможе уникнути паразитарних інфекцій.

Читайте також: Як готувати овочі, щоб зберегти максимум вітамінів

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *