ВООЗ надала прогноз щодо штамів грипу на наступний сезон

Всесвітня організація охорони здоров’я спрогнозувала, які штами грипу циркулюватимуть на північній півкулі у наступному сезоні, і рекомендувала включати їх до складу вакцин. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

“У листі ВООЗ рекомендує, що тривалентні вакцини для використання у сезоні грипу 2017-2018 років повинні містити компоненти, що захищатимуть від штамів: А/Michigan/45/2015(гілка 6В.1), подібний A(H1N1)pdm09; А/Hong Kong/4801/2014(H3N2); B/Brisbane/60/2008. Для чотиривалентної вакцини рекомендують включати додатково компонент для захисту від грипу B/Phuket/3073/2013”, – йдеться у повідомленні.

Прогнози щодо циркуляції штамів вірусу грипу грунтуються на аналізі минулорічної циркуляції. Після отримання рекомендацій виробники вакцин можуть починати їх виготовлення. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною.

Вакцинуватися від грипу лікарі рекомендують починаючи з вересня, проте можна робити щеплення впродовж усього сезону.

У МОЗ наголошують, що в Україні вакцини від грипу не виготовляються, вакцинація не передбачена календарем щеплень, а держава не проводить централізованих закупівель цих препаратів.

Торік найбільше від грипу щепилися вакцинами, що були придбані за кошти місцевого бюджету, підприємств та власні кошти. Тому вже зараз час подумати про можливий захист від інфекції. Щоб не було дефіциту вакцин, місцевій владі слід уже починати формувати потребу в препаратах», – зазначила заступник міністра охорони здоров’я Оксана Сивак.

Так, за оперативними даними територіальних органів системи охорони здоров’я, з початку епідемічного сезону (03.10.2016 – 02.04.2017) в Україні зареєстровано 5 394 130 хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Проти грипу було вакциновано 106 683 особи, що становить 0,3 % від загальної кількості населення країни.

Джерело Укрінформ