Яйця в раціоні: користь, поради та обмеження
Яйця — один із найцінніших продуктів у раціоні людини. Вони багаті на білок, вітаміни та мінерали, але важливо вживати їх у міру.
У 100 грамах яєць міститься близько 15 г легкозасвоюваного білка, а також вітаміни В2, В5, В12, А, D, мікроелементи — залізо, фосфор, йод. Яйця є джерелом холіну, який позитивно впливає на роботу нервової системи.
Зберігати їх рекомендують у немитому вигляді, а мити — безпосередньо перед приготуванням. Сирі яйця краще не вживати через ризик зараження сальмонелою. Найбільше корисних речовин організм отримує, якщо яйце зварене круто (8 хвилин після закипання), а також у стравах на зразок окату яєчні чи яєць пашот.
Дорослій здоровій людині можна з’їдати 2–3 яйця на день. Надмірне споживання може спричинити дискомфорт у травленні. У деяких людей можливі алергічні реакції.
Фахівці радять включати яйця до раціону при правильному харчуванні та дієтах. Вони добре насичують, тому їх рекомендують на сніданок. Увечері корисно вживати два яєчні білки. Проте людям із діабетом, серцево-судинними хворобами чи підвищеним холестерином перед регулярним вживанням яєць варто проконсультуватися з лікарем.
фото з відкритих джерел


