Як діяти водію, якщо під колеса потрапила тварина

Буває так, що водію під колеса потрап­ляє тварина. У місті передусім жертвами стають безпритульні собаки або коти, а за населеним пунктом потрапити в ДТП можуть дикі звірі. Деколи водій навіть не встигає натиснути на гальма, а іноді тваринка і сама неочікувано може кинутись під колеса. Що робити в такому випадку – розбирались «Вісті».

ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ

Наїзд на домашню або дику тварину – це теж ДТП, тому за такої аварії слід чинити так, як і в разі звичайної дорожньо-транспортної пригоди. «Треба зупинити машину, ввімкнути «аварійку» та поставити відповідний знак. Водій повинен підійти до збитої жертви, щоб дізнатися, в якому вона стані. Якщо тварина загинула, зазнала травм, утекла, але при цьому на машині є пошкодження – необхідно викликати поліцію. Якщо звір травмований і лежить на дорозі – його потрібно відвезти до ветеринарної клініки», – пояснює адвокат Андрій Шестеріков.

Він зазначив, що стосовно водія, який полишив місце ДТП, може застосуватися адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в сумі 225 грн або навіть адмінарешт до 15 діб. «Кожна тварина – це об’єкт власності. Домашня має власника, дикою опікується лісове чи мисливське господарство. Водій повинен знайти власника, щоб визначити розмір компенсації. Аналогічно вчинити потрібно, якщо звір дикий – слід повідомити про аварію в господарство та компенсувати збитки», – говорить Андрій Шестеріков.

Тобто водій буде винний у смерті тварини, якщо збив її навмисно чи рухався з порушенням правил дорожнього руху або швидкісного режиму і не встиг об’їхати; мав можливість здійснити маневр, який врятував би життя звіра, але не зробив цього.

АЛГОРИТМ ДІЙ

Якщо ж звір вибіг на дорогу неочікувано, або кинувся під колеса авто і при цьому машина отримала пошкодження, то компенсацію може отримати водій. І знову ж таки, не важливо: винуватцем ДТП стала дика тварина чи домашня. «Водій повинен викликати поліцію і встановити, кому належить чотирилапий звір, зафіксувати пошкодження авто і можливі травми у самого водія чи пасажирів машини.

Якщо ДТП трапилася в місті, а винуватцем стала домашня собака, яку вигулювали без повідка, то саме власник звіра буде нести грошову відповідальність – як за матеріальну шкоду, завдану водію, так і за порушення правил вигулу», – пояснив Андрій Шестеріков. Аналогічне покарання діє і для ситуацій, винуватцем яких виявилася дика тварина.

Алгоритм дій в обох випадках простий і зрозумілий, але чи багато водіїв його дотримуватимуться – це вже окреме питання.

ТАМАРА БЄЛКІНА