Як харчуватися для здорового серця: поради фахівців
Якщо хочете мати “моторчик” у хорошому стані, дотримуйтеся цих простих правил харчування.
- Енергетична рівновага Енергетична цінність раціону повинна дорівнювати енергетичним витратам. Це означає, що потрібно споживати стільки калорій, скільки витрачається протягом дня.
2. Обмежте споживання жирної їжі Тваринні жири, такі як вершкове масло, молочні продукти з високим вмістом жиру, печінка та інші субпродукти, ковбаси, пальмова олія, жовток яйця, бажано вживати в мінімальних кількостях. Рослинні олії (соняшникова, оливкова, кунжутна), горіхи, насіння, риб’ячий жир слід вживати помірно. Намагайтеся запікати, відварювати, тушкувати, а не смажити, знімайте шкіру та жир при приготуванні м’яса. Замість свинини, баранини та яловичини вживайте курку та індичку.
3. Зменшення споживання солі та солоної їжі Кількість солі не повинна перевищувати 5 грам (1 ч. л) на добу. Уникайте готових солоних продуктів – солінь, ковбас, фаст-фуду.
4. Їжте свіжі овочі та фрукти щодня, 5 разів на добу Одна порція – це одне яблуко, апельсин, банан, 2 ст. ложки салату, великий помідор, морква, огірок. На добу потрібно з’їдати 400-500 г овочів та фруктів (без урахування картоплі).
5. Вживання клітковини та цільнозернових продуктів Джерела клітковини – фрукти, овочі, бобові, вівсяна та гречана крупа.
фото з відкритих джерел