Як зберегти продукти під час відключення світла
Ворожі атаки української енергетики змушують жителів країни в тилу набувати все нових і нових навичок. Одна із них – уміння зберегти від псування продукти, коли надворі рекордна спека, а холодильник не працює вже багато годин поспіль. Як довго можна зберігати продукти без холодильника та яка саме їжа підходить для такого зберігання – читайте корисні поради.
ТРИМАЙТЕ ХОЛОДИЛЬНИК ЗАКРИТИМ
Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С. Під час відключення світла у МОЗ радять не зазирати ні до холодильника, ні до морозильної камери. Тоді продукти нормально збережуться близько 4 годин у холодильнику, майже 48 годин у повній морозилці та близько 24 годин у напівпорожній морозилці. Що повніший холодильник, то довше їжа у ньому залишатиметься придатною. Річ у тім, що наповнений холодильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря.
Якщо електроенергії немає більш як 4 години, у Міністерстві охорони здоров’я радять покласти сухий або блоковий лід до продуктів у холодильнику. Також можна придбати спеціальні акумулятори холоду або ж заздалегідь заморозити пластикові пляшки із солоною водою.
ЗАЛИШИТИ ЧИ ВИКИНУТИ?
Проте буває, що всі зусилля виявилися марними, і температура у холодильній та морозильній камерах таки перевищила рекомендовані відмітки. У такому разі деякі продукти доведеться викинути. Так, американський урядовий проєкт Food Safety радить позбутися сирих або розморожених м’яса, птиці, риби та морепродуктів, ковбас, відкритих консервів, м’яких сирів, молока, сметани та йогуртів.
У Міністерстві охорони здоров’я, своєю чергою, застерігають не куштувати їжу на смак, щоб перевірити її придатність. Крім того, рекомендують одразу викидати будь-які продукти, що почали незвично пахнути, змінили колір чи текстуру. Наслідками ігнорування цих порад можуть стати харчові отруєння різної тяжкості – залежно від того, яку саме зіпсовану їжу з’їла людина. Наприклад, мікроорганізми, що спричиняють псування продуктів тваринного походження, ймовірно, є патогенними для людини. Вони виділяють токсини, які можуть залишитися в їжі і після температурної обробки. Крім того, несвіжі м’ясо, риба чи морепродукти після приготування можуть мати неприємний смак. Також на їжі у «теплому» холодильнику може розвинутися цвіль. Її підступність у тому, що проростає доволі глибоко, а «пушинки» на поверхні – це лише її незначна частина. Цвіль може бути небезпечна через мікотоксини, які продукують деякі її види.
За словами мікробіологині і засновниці науково-популярної платформи «Мікроб і Я» Олени Лівінської, серед мікотоксинів є такі, що здатні викликати сильну інтоксикацію та навіть смерть. «Але ймовірність того, що щось смертельно небезпечне виросте на звичайній кухні, дуже невелика. Проте отримати харчовий розлад та слабкість усе ж можливо», – застерігає науковиця.
ЗБЕРЕЖУТЬСЯ ЗА КІМНАТНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ
На щастя, є багато продуктів, які можуть тривалий час зберігатися і без холодильника. Передусім – це чимало овочів та фруктів. Зокрема, буряк, кабачки, баклажани, морква, огірки, картопля, цибуля й часник. Головне – покласти їх у прохолодне та темне місце. За кімнатної температури можна зберігати помідори, яблука, банани, ківі та цитрусові. Адже холод майже не сповільнює процес їхнього достигання і псування. Закриті консерви також можна залишати без холодильника, єдине – варто уникати прямих сонячних променів. Не потребує холоду і в’ялене та сушене м’ясо.
Загалом фахівці рекомендують на час відключення світла мати вдома готові перекуси, щоб не доводилося часто відкривати холодильник, який утрачатиме холод. Підійдуть каші та сухі супи, які можна запарити гарячою водою. Також варто зробити запас різноманітних снеків. За рекомендацією Міністерства охорони здоров’я, обирати треба ті, що містять мало цукру і солі.
ПІДГОТУВАЛА ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА,
фото з відкритих джерел


