Як жителям Дніпра провести карантин максимально ефективно

Уже другий тиждень в Україні діє карантин. «Вісті» рекомендують мешканцям Дніпропетровщини проводити його корисно: розвивати інтелект, займатися фізичними вправами, реалізувати творчий потенціал. А найголовніше – зберегти психологічне здоров’я. Надихнутися пропонуємо прикладами наших земляків.

Наодинці з собою

Соцмережі рясніють постами про те, як складно тривалий час перебувати вдома. Дехто не знає, чим зайнятися, чимало людей пишуть, як їм нестерпно нудно. Але є й ті, хто ці півтора тижні провели з максимальною користю і вже накреслили план на можливий період подовження карантину. І охоче діляться з «Вістями» власним досвідом.

Адміністратор спортивного клубу Євгенія, яка звикла до щільного робочого графіка і постійного недосипання, сприйняла новини про необхідність дотримання карантину по-філософськи. Оскільки раніше весь вільний час вона присвячувала активному відпочинку, відвідуванням концертів та подорожам, Женя визнала, що побути наодинці з собою буде корисно. Тим паче, що її наречений не встиг повернутися з відрядження і перебуває зараз у Львові.

 «Зізнаюся, ефективно проводити час я почала не відразу, – каже Євгенія. – Перші три дні дивилась серіал і «шукала» свіжі новини про коронавірус. Сходила за продуктами до супер­маркету, а ще багато спала. І хоч я не схильна піддаватися паніці, все ж частіше почала замислюватися на тему пандемії, з’явився страх за майбутнє. У четвер вранці я встала з ліжка зовсім «розбитою» і зрозуміла, що потрібно себе рятувати».

Для початку – прибирання

Наступні два дні Женя від ранку до вечора прибирала у своїй квартирі. Вона перебрала всі речі, взуття та аксесуари. Окремо відклала те, що не використовувала, – з метою продати пізніше через Інтернет. Зібрала великі пакети для відправки в сміттєвий бак. Психо­логи вважають, що, розчищаючи житловий простір, ми автоматично наводимо порядок і в своїх думках. Тому, коли квартира блищала чистотою, Євгенія взялася за прибирання інформаційного «сміття». Потрібно було перебрати застарілі файли, скріншоти, гігабайти фотографій і відео… Вона не встигала викладати у соцмережі світлини з мандрів, тому відібрала знімки і почала робити публікації. Це стало приводом позгадувати з друзями спільне дозвілля – зателефонувати або поспілкуватися в чаті. Також вихідними дівчина дочитала книгу, яка давно припадала пилом на полиці. Добре, що в неї є з десяток нових творів – нудьгувати явно не доведеться. А ще Євгенія щоранку займається йогою і вчиться правильно харчуватися.

Не менш продуктивно організувала своє дозвілля й молода подружня пара: Рома – бізнес-аналітик, Мілана – бухгалтер. Обоє перейш­ли на дистанційну роботу, трудові години були скорочені вдвічі. Тому першу половину дня вони проводять за ноутбуками в різних кімнатах, а ось на другу – влаштовують цікаве і корисне дозвілля. Рома ще п’ять років тому купив гітару і відвідав лише кілька занять. А на карантині він щодня навчається по відеоуроках у YouTube. Виявилося, що можна навіть самостійно налаштовувати інструмент – для цього скачав спеціальний додаток на смартфон. Доки сильна половина на кухні «рве струни», Мілана в навушниках вивчає англійську. А ще дівчина проходить безкоштовний марафон, який організувала у соцмережі популярна фітнес-тренер. «Є у нас і спільне дозвілля, – розповідає новоспечений чоловік, – дивимося фільми та серіали, граємо в карти та шахи, а ще «відвідуємо» онлайн-концерти улюблених музикантів».

Уроки та квести

Школярам і студентам також є чим зайнятися, оскільки навчальний процес відбувається онлайн. Буває важко дотримуватись дисципліни. «Моєму синові одинадцять років, – розповідає 38-літня Христина. – Віталік – розумний і допитливий хлопчик. Але вдома зосередитися на на­вчанні йому складно. Доводиться забороняти будь-які розваги, доки не буде виконано всі завдання. Діти і підлітки дуже сумують за спортивними секціями і живим спілкуванням з друзями. Щоб хоч якось це компенсувати, ми всією родиною вранці проводимо силові тренування. А зустрічі з друзями проходять у форматі відеоконференцій. Також із чоловіком і сином влаштовуємо чаювання з настільними іграми».

Намагаються пристосовуватися до умов карантину і люди старшого віку. Пенсіонерка Марія Олександрівна минулого тижня зв’язала онукам светри, а чоловікові шкарпетки. А ще приготувала кілька страв за новими рецептами і почистила весь посуд. Хоча вона давно звикла чимало часу проводити вдома, все ж раніше також їздила в гості, на ринок і займалася лікувальною фізкультурою. Її чоловік багато читає і розгадує кросворди, а вечорами вони спілкуються по відеозв’язку з дітьми та онуками.

Список корисних занять на час карантину:

– Прибирання житлового простору та «інфо­сміття» (архіви фотографій, скріншоти, збережені посилання).

– Читання художньої літератури і пізнавальних статей.

– Перегляд фільмів, серіалів, корисних передач і онлайн-концертів.

– Інтелектуальний розвиток: вивчення іноземної мови (можна використовувати безкоштовні навчальні ролики, наприклад, у YouTube або записатися в онлайн-школу), читання професійної літератури, участь у вебінарах.

– Фізичний розвиток. В Інтернеті можна знайти уроки з різних напрямків фітнесу і танців. А також займіться зміцненням імунітету.

– Удосконалення кулінарних навичок.

– Реалізація творчого потенціалу. Спробуйте намалювати картину, написати вірш, перешити якийсь непотрібний одяг…

– Приділіть увагу своїй родині. Подивіться фотоальбоми, позгадуйте гарні події. Зробіть приємний сюрприз. Наприклад, влаштуйте квест, пройшовши який, ваша рідна людина знайде у квартирі улюблений смаколик.

– Зателефонуйте або напишіть людям, з якими рідко вдається спілкуватися.

– Якщо ви давно хотіли зустріти другу половинку, зробіть крок на­зустріч мрії – зареєструйтеся на сайті знайомств.

– Зробіть перестановку у своєму жилому приміщенні. Це дасть змогу відчути себе ніби у новому місці.

– Вивчайте психологію, переосмислюйте власне життя, пере­оцінюйте пріоритети і накреслюйте плани на майбутнє.

Запитання до психолога Олени Ульянової:

– Як мінімізувати стрес у період карантину та зберегти психологічне здоров’я?

– Багато хто зараз радить, що для уникнення стресу потрібно якомога менше дивитися новини. Однак, на мою думку, саме стежачи за подіями в Дніпрі, Україні і в усьому світі, ми відчуваємо хоча б невеликий контроль над ситуацією. Головне – в міру!

Через переживання, спричинене занепокоєнням про майбутнє, люди можуть переїдати, вживати алкоголь, відчувати апатію і лінь, багато часу проводити за недолугими заняттями. Але хіба ж ми хочемо після закінчення карантину мати зайві кілограми, проблеми з суглобами та шлунком, «мінус» у інтелектуальному розвитку?!

Нам потрібно навчитися по-філософськи сприймати ситуацію, змиритися з тим, на що ми не можемо вплинути, і вірити в краще! А також чітко розуміти зону особистої відповідальності – ми зобов’язані дотримуватися карантину, скоро­тити до можливого мінімуму особисті контакти з людьми, одягати маску в громадських місцях.

Дбайте про своє фізичне та психологічне здоров’я та радійте життю!

 

 

Катерина Чередниченко, фото з відкритих джерел