Як жителям Дніпропетровщини пережити спекотний сезон
З настанням спекотної погоди на Дніпропетровщині все більше хочеться пити і менше – їсти. Тут на допомогу приходять овочі та фрукти, яких у цьому сезоні вдосталь. Та переходити на суто овочево-фруктовий раціон не варто – попереджають дніпровські лікарі. Як правильно харчуватися влітку та які продукти краще не вживати, кореспондент «Вістей» запитала у дієтолога з Дніпра Юлії Камишної.
Сон та пиття
У спекотну пору року потрібно добре спати. У цей час організм устигає відпочити і відновитися. Зникають набряки, на які досить часто люди скаржаться саме влітку. Не менш важливим є дробове вживання столової, мінеральної, негазованої води. Фахівці рекомендують, незалежно від температури повітря, випивати близько двох літрів води. Якщо спекотніше – трохи більше. «Радила б пити кожні 30-40 хвилин упродовж всього дня. Не варто робити безводні перерви 1,5-2 години, а потім одразу випивати 0,5-0,75 л. Це неприпустимо», – говорить дієтолог.
Їсти – потроху
Стосовно харчування, пропонується дробне – 4-5 разів на день. У пріоритеті – яйця та яєчні страви (омлети, скрамбл, рулети), риба морська і річкова, біла, нежирна (окунь морський, сібас, дорадо, бичок, різнокольорові карасі, тріска, лемонема, форель райдужна), а також рибні страви (стейки, фрикадельки, котлети, запіканки тощо). А ось від сирої риби, наприклад, суші і навіть оселедця, в літню пору краще відмовитися – висока ймовірність харчового отруєння.
Кисломолочні продукти спричиняють набряки. Тому слід мінімізувати їх вживання до 1 прийому на день і бажано до 16.00. М’ясо та м’ясні страви будуть доречними 2-3 рази на тиждень. Перевагу слід надати птиці (індичка, пісна частина курки).
Не забувайте про фрукти. Наприклад, полуниця може повністю замінити один із прийомів їжі. Вживання вишень та черешень допоможе насититися організму корисними вітамінами.
Корисні й овочі – огірки, помідори, кабачки, баклажани, кольорова капуста, морква, буряк, зелений горошок і кукурудза. Готуйте салати, замінюйте ними прийоми їжі – адже це і смачно, і корисно. «Раджу обирати продукти із низьким глікемічним індексом і навантаженням. До таких належать: броколі, брюссельська капуста, різного виду листя салатів, молода білоголова капуста, цукіні, перець, стебло селери, аспарагус. Це необхідна основа. Щодня 2-3 рази на день обов’язково вживайте щось із вищеперерахованих продуктів», – додає дієтолог.
Без солодкого та ковбаси
Фахівець радить уникати у спеку всіх видів солодощів, адже вони миттєво підвищать глюкозу в крові. Найкращий природний замінник солодких напоїв – компоти, узвари, настоянки ягід без додавання цукру. Ще потрібно знати, що, наприклад, ковбасні вироби містять велику кількість солі, консервантів та насиченого жиру. Ці речовини дуже важко перетравлюються та завантажують шлункову систему.
Ось такі слушні поради і рекомендації правильного харчування влітку дала дієтолог Юлія Камишна. Дотримуйтесь їх, щоб у найспекотніші дні відчувати бадьорість та комфорт.
За режимом
Сніданок у літній період бажано проводити о 6.00-7.00 годин ранку, обідати потрібно до настання спекотного півдня – 11-11.30, а вечеряти о 18.00, коли спека вже спала. Ті, хто не може заснути на голодний шлунок, можуть дозволити собі невеликий перекус близько 20.00-21.00.
Марина Положай, фото Pixabay