Яка ягода уповільнює зростання ракових пухлин

Горобина чорноплідна або аронія (Arónia melanocárpa) ефективно знижує ризик розвитку раку товстого кишківника.

До такого висновку дійшли вчені, дослідження, результати яких опубліковані в журналі Nutrition and Cancer, пишуть Подробиці.

50 міліграмів екстракту горобини чорноплідної здатні знизити зростання клітин пухлини кишківника на 60% через добу після прийому.

Такий ефект пояснюється антиоксидантами (антоціани та фенольні кислоти) у ягодах, які дозволяють знизити ризик розвитку деяких онкологічних захворювань.

Екстракт чорноплідної горобини також сприяє зниженню окислювального стресу, який є однією з причин розвитку раку грудей.

Крім того, вчені мають докази того, що місцеве застосування екстракту цієї ягоди здатне уповільнювати перебіг раку шкіри. Це питання вивчається фахівцями докладніше.

Експерти зазначають, що сприятливий ефект чорноплідної горобини не означає, що її вживання завжди здатне запобігти розвитку онкології. Завжди доводиться брати до уваги такі фактори, як вік і генетична схильність.

Лікарі радять усім, хто помічає незвичайні зміни в організмі (пухлини, незрозумілу втрату ваги, нічну пітливість), якнайшвидше пройти обстеження, щоб виявити недугу якомога раніше.

фото: з відкритих джерел