Які фрукти та ягоди можна їсти при цукровому діабеті

Раціон харчування при цукровому діабеті має свої особливості. Суворе дотримання дієти для хворого на діабет є обов’язковою умовою підтримки гарного самопочуття. Що стосується раціону харчування, при виборі продуктів потрібно обов’язково враховувати вміст у них вуглеводів і жирів, а також глікемічний індекс – спеціальний показник, який характеризує вплив продукту на рівень цукру в крові. Пише korusna.info.

Продукти з високим (70 і вище) глікемічним індексом діабетикам протипоказані, оскільки можуть викликати декомпенсацію захворювання.

По-перше, хоча більшість фруктів мають солодкий смак, далеко не всі вони протипоказані при цукровому діабеті, тому що основною складовою фруктової солодкості є фруктоза. Звичайно, мова йде про розумне вживанні фруктів і ягід при цукровому діабеті, тому одним з основоположних постулатів для діабетика буде суворе дозування порцій. Орієнтовно за один прийом можна з’їсти невелике яблуко (апельсин, грейпфрут), невелику чашку ягід або жменю сухофруктів (після спеціальної обробки).

Другий момент – це глікемічний індекс певних фруктів або ягід. Плоди з високим вмістом вуглеводів, глікемічний індекс яких перевищує 70, при діабеті не рекомендуються. Найбільш корисними фруктами для хворих на цукровий діабет є яблука та цитрусові.

Які фрукти корисні при цукровому діабеті

Цитрусові (грейпфрут, лимон, апельсин, мандарин) – продукти з низьким глікемічним індексом, при діабеті їх вживання дуже бажане. Ці надзвичайно смачні фрукти – справжнє джерело вітамінів, вони допомагають підтримувати хороший імунітет. Завдяки високому вмісту вітаміну С, цитрусові сприяють зміцненню стінок кровоносних судин і захищають організм від руйнівного впливу вільних радикалів. Найкориснішим фруктом з цієї групи є грейпфрут, він багатий вітамінами, клітковиною і мінералами.

Знайомі всім яблука можна порівняти з цитрусами за своїми поживними властивостями. Завдяки тому, що цей фрукт росте в наших широтах, він чудово засвоюється і практично не викликає алергічних реакцій. Завдяки великій кількості органічних кислот, клітковини, вітаміну С і пектину яблука чинять оздоровлюючий ефект. Який сорт яблук вибрати – кислий чи солодкий – залежить від особистих переваг. І ті, і інші сорти яблук містять приблизно однакову кількість вуглеводів і фруктози. Людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, корисно вживати печені яблука. Якщо при випічці не додавати цукор або замінити його невеликою кількістю цукрозамінника (наприклад, фруктози), таке блюдо чудово підійде діабетикові.

З фруктів, які діабетикам дозволено вживати в обмеженій кількості, можна згадати груші, абрикоси, гранат і персики. А от солодкі крохмалисті фрукти, наприклад, банани, вживати при діабеті небажано, адже глікемічний індекс у них наближається до позначки 70. Купуючи фрукти для діабетика, краще купити трохи недозрілі плоди, ніж переспілі.

Які ягоди корисні при цукровому діабеті

Соковиті стиглі ягоди – ще одна група продуктів, багато з яких можна і потрібно вживати хворим на цукровий діабет. Найбільш корисними ягодами для хворого на діабет є вишні. Завдяки високому вмісту заліза, вишні допомагають нормалізувати рівень гемоглобіну в крові і лікують анемію.

Серед інших корисних ягід при цукровому діабеті – аґрус, червона і чорна смородина, чорниця, ожина. Природні антиоксиданти і вітаміни, що містяться в ягодах допомагають організму справлятися з інфекціями.

Слід проявляти обережність при вживанні таких ягід, як виноград: за високого глікемічного індексу діабетикові дозволяється з’їдати в день не більше 5-7 ягід винограду. Також не варто захоплюватися такими плодами, як диня і кавун.

Натуральні чаї з сушених ягід – чудовий вибір при цукровому діабеті. Для заварювання підійдуть сушені ягоди шипшини, смородини, чорниці, малини, плоди і листя чорної смородини.

Сухофрукти і цукровий діабет

Сухофрукти, приготовані традиційним способом (тобто шляхом уварювання в цукровому сиропі), в чистому вигляді хворим на цукровий діабет, із зрозумілих причин, вживати не можна. При такому способі обробки навіть невелика кількість сухофруктів містить рекордну кількість вуглеводів, що може негативно відбитися на самопочутті хворого. Щоб зменшити вміст цукру в сухофруктах, їх попередньо замочують в гарячій воді, при цьому зливають воду як мінімум двічі. Після промивання і замочування діабетикові можна вживати невелику кількість кураги або чорносливу, а от від родзинок, фініків або інжиру, враховуючи їх глікемічний індекс, краще утриматися.

При цукровому діабеті корисно вживати компот із сухофруктів, для цього найкраще підійдуть сушені яблука кислих сортів, сушені груші або вишні. Перед тим як готувати компот, фрукти вимочують протягом ночі, потім двічі доводять до кипіння, щоразу змінюючи воду. Після таких маніпуляцій сухофрукти підходять для приготування компоту, який буде корисний хворому на цукровий діабет.

Залишити відповідь