Юристи консультують: чи можна отримати паспорт без реєстрації місця проживання

Я фактично проживаю в гуртожитку, проте мене протиправно зняли з реєстрації. Скажіть чи можу я отримати паспорт без реєстрації місця проживання? На дане питання відповідає Костенко Оксана Миколаївна юрисконсульт ТОВ ЮК «Юрист 24-7», викладач-консультант юридичної клініки «Істина».

Згідно п. 1.2. порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, паспорт громадянина України (далі – паспорт) видається територіальними підрозділами Державної міграційної служби України (далі – територіальні підрозділи) за місцем проживання кожному громадянинові України після досягнення 16-річного віку, а надалі в разі необхідності обмінюється, видається замість утраченого, викраденого або зіпсованого. Бездомним громадянам паспорти видаються також за місцем перебування.

Згідно п. 1.5. порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, особа, яка досягла 16-річного віку та не має паспорта громадянина України і реєстрації місця проживання, може одночасно подати заяви про видачу паспорта та про реєстрацію місця проживання.

В той же час п. 9 правил реєстрації місця проживання передбачає, що відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання вносяться до паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист (далі – документи, до яких вносяться відомості про місце проживання),

Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає: документи, що підтверджують: право на проживання в житлі, – ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Висновок: Ви можете звернутись до суду на підставі ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» з вимогою видати Вам паспорт, також Ви можете оскаржити протиправне зняття Вас з реєстрації та довести  право на проживання в житлі.

Якщо у Вас виникли правові запитання – телефонуйте – 0961714209, 0933545165, або пишіть запитання: jurist24.7@gmail.com і ми дамо вам відповідь.