Юристи консультують: що робити, якщо роботодавець не виконує рішення суду

Я був позивачем у справі  про поновлення на роботі та стягнення середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу. Суд виніс рішення про поновлення мене на роботі та стягнення зазначених коштів, але рішення суду підприємство, на якому я працював не виконує. Що робити?

На дане питання відповідає Костенко Оксана Миколаївна ТОВ ЮК «Юрист 24-7». У випадку, якщо відповідач добровільно не виконує  рішення суду про стягнення середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу, для отримання грошових коштів потрібно ініціювати відкриття виконавчого провадження. Для цього необхідно написати заяву в суд про видачу виконавчого листа, який повинен відповідати вимогам  статті  18 Закону України «Про виконавче провадження».

Відповідно до статті 20 Закону України «Про виконавче провадження»: у разі якщо боржник є юридичною особою,  то виконання провадиться  за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна.  Право  вибору  місця  виконання  між   кількома   органами державної  виконавчої  служби,  що  можуть вчиняти виконавчі дії з виконання рішення на території,  на яку  поширюються  їх  функції, належить стягувачу, тобто вам.

Відповідно до статті 76 Закону України «Про виконавче провадження»: рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника  виконується  негайно.  Виконання рішення вважається  закінченим  з  дня  видачі  відповідного  наказу   або розпорядження  власником підприємства,  установи,  організації або уповноваженим ним органом,  який  прийняв  незаконне  рішення про звільнення. У   разі  невиконання  власником  підприємства,  установи, організації  рішення про поновлення на роботі незаконно  звільненого  працівника   на   них накладається  штраф  та  застосовуються  інші заходи,  передбачені законом. Сума штрафа на боржника – юридичну особу – від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин державний виконавець у тому ж порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності відповідно до закону. Строк виконання даного виду стягнення встановлений два місяці. Тобто, з дня відкриття виконавчого провадження, державний виконавець зобов’язаний вчинити виконавчі дії у двомісячний строк.

Відповідно до статті 83 Закону України «Про виконавче провадження» контроль за своєчасністю,  правильністю   і   повнотою виконання   рішень   державним   виконавцем  здійснюють  начальник відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, а також керівник вищестоящого органу державної виконавчої служби.

Якщо у Вас виникли юридичні запитання, пишіть запитання: mor9l4ka@mail.ru і ми дамо вам відповідь.

Залишити відповідь