Здорове харчування продовжує життя на 10 років: нові відкриття вчених
Перехід до здорового харчування може збільшити тривалість життя на десятиліття. Такого висновку дійшла група дослідників на основі даних із Британського біобанку — довгострокового дослідження впливу генетичних факторів і довкілля на здоров’я.
Як зазначають учені, з 2006 року у проєкті взяли участь півмільйона добровольців віком від 40 до 69 років. Мета дослідження — стежити за здоров’ям цих людей протягом 30 років. Особливу увагу приділили харчовим звичкам учасників.
Дослідники порівняли групи людей, які змінили нездорове харчування на здорове, із тими, хто залишився на колишньому раціоні. Результати показали, що ті, хто перейшов до здорового харчування, збільшили тривалість свого життя в середньому на 10 років.
«Це відкриття підтверджує важливість харчових звичок для довголіття», — зазначають учені. Вони рекомендують збалансований раціон із включенням овочів, фруктів, цільнозернових продуктів та зменшенням споживання шкідливих жирів і цукру.
фото з відкритих джерел