Гірчиця та застуда: користь, міфи і реальність
Гірчицю добре знають як приправу та інгредієнт соусів. Вона містить вітаміни, мікроелементи та жирні кислоти, покращує травлення і стимулює перистальтику кишківника. Водночас людям із гастритом чи виразкою від пекучих соусів краще відмовитися — вони можуть викликати загострення.
А от лікувати застуду гірчицею — сумнівна ідея. Поїдання гострої приправи не дає відчутного ефекту, а популярні рецепти з її «зовнішнім» застосуванням, як-от полоскання горла настоєм гірчичного насіння, не мають доведеної користі.
Навіть старі добрі гірчичники, які ще сто років тому вважалися дієвим засобом, сьогодні відносять до категорії плацебо. Доказова медицина ХХІ століття пояснює: народні методи часто програють сучасним науковим підходам.
Фахівці радять: навіть при застуді варто консультуватися з лікарем, щоб обрати правильне лікування й не ускладнити перебіг хвороби.
фото з відкритих джерел


