Лістеріоз: що потрібно знати про інфекційне захворювання
ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує, що лістеріоз – інфекційне септичне захворювання свійської та дикої птиці, тварин і людей. Клінічна картина захворювання характеризується різноманітністю: може проявлятися як харчова інфекція, з симптомами ураження нервової системи, загостренням різних хронічних захворювань.
Може протікати гостро і набувати хронічної форми.
Лістерії є причиною перинатальної та неонатальної патології людини. Заражується дитина внутрішньоутробно, трансплацентарно або при ковтанні навколоплідних вод.
До лістеріозу сприйнятливі кури, індики, гуси, качки, голуби, канарки, папуги та інші, 91 вид диких тварин, а також чутлива людина.
У людей реєструються спорадичні та групові випадки захворювань.
До групи ризику належать новонароджені, особи з ослабленим імунним статусом. Професійні захворювання можуть виникати серед працівників птахівницьких господарств, а також цехів первинної переробки (обробки) птиці.
Збудником лістеріозу є лістерії – поліморфні малорухливі палички, здатні
тривалий час зберігати свою життєздатність у зовнішньому середовищі. Влітку за температури 26-32°С у ґрунті протягом 33 днів, у гною – 22 днів, узимку за температури 2-7°С у ґрунті – 72 дні, у гною – 69 днів, в сіні, соломі – від 40 до 120 днів. Лістерії також можуть проникати в клітини живих рослин.
При нагріванні до температури 70°С гинуть через 30 хвилин, до температури 100°С – через 3-5 хвилин.
Основним джерелом збудника є хвора птиця, а також мишоподібні гризуни. Щури і миші під час захворювання та впродовж 12 днів після видужування виділяють лістерії з сечею, випорожненнями та секретами носової порожнини.
Переносниками збудника лістеріозу можуть бути іксодові кліщі, в яких лістерії зберігаються до 42 днів.
Факторами передачі є виділення хворих птахів та тварин, інфіковані ґрунт, корми, вода, підстилка, інвентар, обладнання тощо.
Значну роль у поширенні хвороби відіграють фактори, що сприяють зниженню резистентності птиці до захворювання, а саме: порушення технологічних параметрів мікроклімату, норм годівлі, напування та утримання тощо.
Зараження людей пов’язане зі споживанням до їжі продуктів тваринництва (зараженого м’яса, яєць, молока). Інкубаційний період триває від 7 до 30 діб. Захворювання може ускладнювати перебіг інших хвороб бактеріальної, вірусної та паразитарної етіології.
Щоб запобігти потраплянню лістерій в організм необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних заходів при утриманні худоби та приготуванні продуктів тваринного походження. Вагітним жінкам в якості профілактики рекомендується на період виношування виключити з раціону м’ясо і молоко, які не пройшли тривалу термічну обробку.
Для визначення хвороби досліджують кров, виділення мигдалин та інше.
Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» – єдина лабораторія на території Дніпропетровської області, яка проводить виділення та ідентифікацію збудників лістеріозу від хворих та з підозрою.
Консультацію щодо обстеження на лістеріоз можна одержати у відділенні та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» по телефонам: 731-96-81,767-03-72.


