Чому важливо їсти яблука щодня – поради експертів
Яблука по-аматорськи прописують від блідості, від тривожності і для підвищення імунітету, але насправді це ще дрібниці в порівнянні з тим списком недуг, з якими вони допомагають впоратися.
Не дарма ж кажуть, що, якщо з’їдати яблуко в день, не потрібно буде ходити до лікаря, пише Жіночий Світ.
Ми хочемо розкрити всю широту області застосування яблук, щоб ви починали їсти їх просто зараз і тим самим захистили себе від багатьох хвороб в майбутньому.
Профілактика хвороб серця
У яблуках міститься клітковина, яка здатна знизити рівень холестерину, накопичення якого призводить до закупорювання артерій і появи проблем з серцем. Крім того антиоксиданти, що містяться в яблуках, захищають серцево-судинну систему. Вони не дають жирам накопичуватися на стінках артерій і звужувати їх.
Знижують ризик розвитку діабету
Людина, яка в день з’їдає хоча б одне яблуко, менше ризикує постраждати від діабету в порівнянні з тим, хто цього не робить. Справа в тому, що пектин, він же клітковина, що міститься в яблуках, допомагає регулювати ще й рівень цукру в крові. А все завдяки здатності вивільняти цукор і важкі метали, наприклад, ртуть і свинець.
Антиканцерогенні властивості
У яблуках містяться у великій кількості кверцетин і катехіни. Ці антиоксиданти пригнічують молекули вільних радикалів, які найчастіше призводять до появи ракових клітин. А з’єднання, які знаходяться в яблучній шкірці, можуть зіграти вирішальну роль в профілактиці раку печінки, товстої кишки і молочної залози. За словами Оділь Фернандес, лікаря, який переміг онкологію: «Червоне яблуко отруює не тільки Білосніжку, але і рак».
Покращують здоров’я мозку
У яблучній шкірці міститься потужний антиоксидант кверцетин. Він сильніший за вітамін С в функції захисту клітин мозку від пошкоджень. Отже, всього одне яблуко в день сприяє збереженню хорошої пам’яті і запобігає різним неврологічним проблемам.
Чистять зуби
Яблука – це природна щітка. Щільна м’якоть плоду допомагає очистити емаль, а кислоти, які в ньому містяться, – позбутися від бактерій, що викликають карієс.
Звичайно, яблука не зможуть бездоганно вичистити порожнину рота, але точно будуть корисні в екстрених ситуаціях, коли під рукою раптом не виявиться щітки і зубної пасти.
Нормалізують роботу щитовидки
Яблука хоч і не морського походження, але в них теж багато йоду. Не стільки в самій м’якоті, скільки в насінні. Їх можна і потрібно їсти для того, щоб ліквідувати дефіцит йоду, але не більше шести зерняток в день.
Зміцнюють нерви
У яблуках містяться такі корисні для нервових клітин речовини, як вітаміни групи В, глутамінова кислота і фосфор. Всі вони допомагають легше справлятися з депресіями, хронічною втомою і апатією.
Подовжують молодість
Завдяки антиоксиданту вітаміну С яблука можна небезпідставно називати “молодильними”. Вони допомагають продовжувати молодість нашої шкіри і підтримувати її тонус, а пектини, що містяться в них, сприяють кращому виробленню колагену.
Допомагають схуднути
Не один десяток дієт заснований на яблучних перекушуваннях. За рахунок великого вмісту клітковини і води яблука дійсно допомагають схуднути. До того ж вони мають чудову властивість притупляти почуття голоду. Калорій в яблуках мало, вміст цінних вітамінів і мікроелементів – великий. Важливий нюанс: сидіти на яблучній дієті зі свіжих плодів можна тільки людям зі здоровим шлунком. Решті краще приймати їх в печеному вигляді.
Зміцнюють м’язи
Американські вчені довели, що яблука – один з кращих засобів запобігання атрофії м’язів: захворювання, від якого до цих пір не знайдено ліків. У шкірці яблук міститься урсолова кислота, яка може вплинути на хворобу. Вона сприяє збільшенню м’язової маси, перепрограмує гени, які відповідають за втрату м’язової маси і заміну її на жир.
фото: з відкритих джерел