Напої, які допоможуть вам знизити артеріальний тиск

Високий кров’яний тиск рідко має помітні симптоми, але якщо його не лікувати, він може значно підвищити ризик серцевих захворювань, інсульту та хвороб нирок. Від підвищеного артеріального тиску страждають мільйони людей у всьому світі, тому його постійно треба контролювати. Деякі продукти та напої можуть вам у цьому допомогти, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Ось кілька напоїв, які допоможуть вам тримати артеріальний тиск у нормі:

Гранатовий сік. У дослідженні 2013 року у людей з гіпертонією було виявлено значне зниження артеріального тиску після того, як вони щодня протягом двох тижнів споживали по п’ять унцій (150 мл) гранатового соку. Інші дослідження теж показали подібні результати. Особливо ефективно гранатовий сік знижує систолічний кров’яний тиск.

Чай з гібіскусу. Зниження артеріального тиску – це один з найпомітніших корисних корисних ефектів чаю з гібіскусу. Декілька досліджень показали, що він може знижувати як систолічний, так і діастолічний кров’яний тиск. Наприклад, дослідження, в якому брали участь 65 людей з високим кров’яним тиском, порівнювало дію чаю з гібіскусом та плацебо. Через шість тижнів у тих, хто пив чай ​​з гібіскусу, спостерігалося значне зниження систолічного артеріального тиску порівняно з тими, хто вживав плацебо. В 2015 році огляд 5 досліджень показав, що в середньому цей напій знижує діастолічний тиск на 3,53 мм рт.ст., а систолічний – на 7,58 мм рт.ст.

Чай з шипшини. Флавоноїди – рослинні хімічні речовини, що містяться майже у всіх фруктах та овочах і допомагають організму протистояти забрудникам, які щодня його атакують. Шипшина дуже багата на цей різновид фітохімікатів. Шеститижневе дослідження, в якому взяла участь 31 людина з ожирінням, показало, що у тих, хто щодня вживав напій із 40 г сушеної шипшини, артеріальний тиск суттєво знизився, порівняно з контрольною групою.

Крім включення у раціон напоїв, які можуть знизити артеріальний тиск, фахівці з клініки Майо рекомендують зменшити споживання алкоголю. Вживання більш, ніж трьох порцій алкоголю за раз може викликати тимчасовий стрибок артеріального тиску. Також алкоголь може знижувати ефективність ліків, які призначають при гіпертонії. Ще одним важливим мінусом алкоголю є його висока калорійність. Тобто, регулярне вживання алкоголю може призвести до збільшення ваги, що також є фактором ризику високого кров’яного тиску.