Не вгадали з кольором: у яких випадках покупець може обміняти та повернути придбане

Мав настрій пошопитися і придбав товар, який насправді зайвий у твоїй шафі чи то квартирі. А може не вгадав з кольором, формами або габаритами? Покупець має право повернути покупку.

Мова про одяг, техніку, меблі та інше приладдя. На це у нього – 14 днів, втім є певні умови. Про те, що мають знати мешканці регіону, у новій рубриці Дніпропетровської обласної військової адміністрації «інформОВА».

 На повернення або обмін яких покупок є 14-ть днів?

 Це правило поширюється на непродовольчі товари. Елементи гардеробу, електронну техніку, предмети інтер’єру, посуд. Те, що бажаєте повернути продавцю, має бути належної якості і зберегти свій «товарний» вигляд. З цілими бирками і пломбами, етикетками та пакуванням. Придбані вами черевики натерли мозолі після першого ж променаду? Таку покупку віднести до магазину вже не вийде. Товар має бути неношеним та непошкодженим.

 Повернення придбаного: кроки покупця 

 Треба звернутися до крамниці, у якій придбали товар. Заявити про бажання його повернути або обміняти. Надати продавцю чек про покупку. Скласти заяву. На це – 14 днів. Із собою мати паспорт та картку платника податків.

 Які товари повернути не можна?

 Під правило 14-ти днів не підпадають продукти харчування і ліки. А ще – зубні щітки, бритви, гребінці, натільна та постільна білизна. У цьому ж переліку товари для новонароджених, дитячі іграшки і друковані видання. Зауважте, не приймуть назад й інструменти для манікюру та педикюру. Відмовлять і в ювелірному магазині. Ювелірні вироби не обміняють. Не повернуть і кошти за них.

Якщо чек загубили?

 Аби повернути чи обміняти товар потрібен чек – паперовий або надісланий на електронну пошту. Якщо документа немає, зверніться до продавця. Напишіть заяву на ім’я директора крамниці. Попросіть надати вам копії чека. У разі відмови можна затребувати запис з камер відеоспостереження. Він стане доказом, що саме тут ви купували товар. Втім згодиться він вже виключно для суду.

Правила обміну товарів належної якості

 Уявімо, ви купили телевізор, але саме цей не вписався у ваш інтер’єр. Протягом 14-ти днів ви можете його обміняти. На аналогічний, але з панеллю іншого кольору. Його немає у магазині? Зачекайте – продавець зобов’язаний повідомити вас про його появу. Якщо ж ви зупинили свій вибір на іншій моделі, також маєте на це повне право, але … З перерахунком різниці вартості.

Товар віддали, але гроші й досі у продавця?

Кошти покупцеві повертають у день розірвання договору купівлі-продажу. Якщо ж у продавця немає такої можливості, домовляйтеся про терміни. Вони повинні влаштовувати покупця. Максимальні строки, передбачені законом, – не більше семи днів.

«ІнформОВА» – нова рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Це важливі та корисні поради для мешканців регіону на всі випадки життя.