Прийнято бюджет Дніпропетровської області на 2023 рік

Депутати обласної ради затвердили бюджет на наступний рік. Фінансування спрямували на найважливіші сфери життєдіяльності Дніпропетровщини. Пленарне засідання проводилось в укритті, спілкувались та голосували через онлайн-зв’язок.

ОСНОВНІ ­ ВИТРАТИ

У 2023 році загальний ресурс бюджету складатиме 8,12 млрд грн. Порівняно з кошторисом 2022-го власні доходи загального фонду зменшились на 19%. Гроші в прийдешньому році планують витратити на заробітну плату, освітні субвенції, захист територій, ліквідацію надзвичайних ситуацій, соціальні виплати.

Передбачено також і додаткові кошти для тих громад, що постраж­дали від ворожих обстрілів. «Наше головне завдання – забезпечити виплату заробітних плат та допомоги соціально незахищеним верст­вам населення, підтримку соціальної сфери, оплату комунальних послуг для повноцінного функціонування комунальних закладів», – зазначив голова обласної ради Микола Лукашук.

Тож у повному обсязі враховано видатки на оплату комунальних послуг для закладів охорони здоров’я – це 350, 4 млн грн. Лікарні зможуть також придбати нове медичне обладнання. Гроші виділять і тим закладам, що не підпадають під контрактування з НСЗУ. На виплату стипендій у закладах професійно-технічної освіти та фахової передвищої освіти видатки склали 307 млн грн, що на 5,4% більше, ніж у 2022 році. У новому кошторисі врахували і субвенції з місцевих бюджетів на співфінансвання закупівлі шкільних автобусів, підтримку служби екстреної меддопомоги.

Подовжили програми про територіальну оборону Дніпропетровщини та реабілітацію військових і членів їхніх сімей. Не залишили без уваги й підтримку молодіжних проєктів.

ЕКОНОМІЧНИЙ ФРОНТ

Депутати підтримали Програму соціального економічного розвитку області на прийдешній рік. Вона передбачає подолання наслідків ворожої агресії в різних напрямках, зокрема, це відновлення виробничої та соціально-гуманітарної інфраструктур.

«Маємо активізувати роботу малого та середнього бізнесу. Економічний фронт – важливий сьогодні. Працюватимемо над підтримкою підприємців», – зазначив директор департаменту економічного розвитку обласної військової адміністрації Олексій Псарьов. Ця Програма також прогнозує реконструкцію та облаштування захисних споруд. Фінансування відбуватиметься з державного бюджету, зокрема з «Програми з відновлення України». Область розраховує на підтримку іноземних партнерів та інвесторів, та й сама спрямовуватиме на це видатки з власного кошторису та територіальних громад.

Крім того, завдяки державному бюджету країни буде забезпечене будівницт­во, реконструкція, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Кошти у сумі 772,7 млн грн надійдуть до обласного бюджету упродовж наступного року.

Додатково з держбюджету в 2023-му році виділено кошти на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я у розмірі 129,9 млн грн. Зокрема, гроші отримають і заклади, які не підпадають під контрактування з НСЗУ. Дотацію з держбюджету виділять для тих комунальних закладів, де проживають переселенці.

ОКСАНА КОНДРАТЮК