На Дніпропетровщині до “Пунктів незламності” приходять родинами і з домашніми улюбленцями

У Дніпропетровській області працюють «Пунк­ти незламності». Там можна зігрітися, випити чаю, підзарядити телефон та відпочити, доки електрики лагодять пошкоджену ворогом енергосистему. Знайти такі центри підтримки можна на сайті: nezlamnist.gov.ua, де є інтерактивна мапа та адреси.

У «Пунктах незламності», попри тривалі відключення електрики, є світло, вода, тепло. Всі вони розташовуються у старостатах, школах, садочках, будинках культури, центрах соціальної підтримки та безпеки, наметах ДСНС тощо. Загалом їх на Дніпропетровщині понад 200. Сюди приходять цілими родинами. Беруть і домашніх улюбленців.

«У нас опалення без електрики не працює. Тому ми тут із чоловіком. Взяли із собою домашнього улюбленця – кота. Не захотіли залишати його одного вдома. Він не розлучається з улюбленою синьо-жов­тою іграшкою. Справжній патріот», – розповіла Катерина.

В усіх громадах у пунктах є достатня кількість медикаментів першої необхідності. Кожен бажаючий зможе перебувати там стільки часу, скільки вимагатиме критична ситуація.

«В нашому пункті все підготовлено: продукти, вода, закупили посуд, генератор. Тут є чай, кава, печиво, гарячі страви, аптечка. Можна відпочити, зарядити телефони. Дуже важливо, що тут люди спілкуються. Тобто у такий час дуже важливо відчути себе частиною спільноти», – сказав Віталій Чуйко, диктор закладу культури, де розгорнули «Пункт не­зламності».

У Дніпрі пункти оснащують у 40 школах – де є базові укриття. Завершити ці роботи планують упродовж тижня. Нині сюди поступово завозять генератори, створюють комфортні умови для містян будь-якого віку.

Крім стаціонарних, в області є мобільні «Пункти незламності». Їх працівники ДСНС облаштували у наметах. Таких на Дніпропетровщині 12. Їхні адреси:
– м. Дніпро, вул. Телевізійна, 9;
– м. Дніпро, вул. Енергетична, 18;
– м. Дніпро, вул. Любарського, 6;
– м. Дніпро, вул. Панікахи, 23;
– м. Дніпро, вул. Юрія Кондратюка, 143А;
– м. Дніпро, вул. Журналістів, 17;
– м. Кривий Ріг, вул. Окружна, 127;
– м. Кам’янське, вул. Героїв Рятувальників,11;
– м. Павлоград, вул. Войнової, 7;
– м. Покров, вул. Центральна, 59;
– м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 103а;
– м. Синельникове, вул. Виконкомівська, 20.

ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА