У Дніпрі говорили про феномен Шевченка (Фото)

У Дніпрі всеукраїнські Шевченківські читання завершилися засіданням круглого столу для науковців, вчителів, студентів, громадськості, журналістів, творчої інтелігенції Дніпропетровщини: «Феномен Тараса Шевченка в духовному просторі українства» за участю двох академіків Національної академії наук України – директора Інституту української літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, доктора філологічних наук, професора Миколи Григоровича Жулинського та ректора НТУ «Дніпровська політехніка» Геннадія Григоровича Півняка. Мова йшла щодо проблем сучасності, пов’язаних із постаттю Тараса Шевченка.

Тарас Шевченко_Дніпро

Микола Жулинський за круглим столом говорив про національну ідентичність, формування якої розпочав Тарас Шевченко. Він виріс у злиднях і бідах, але відчував, що він пророк, відчував, що можливо вирватися з поневолення, об’єднавши велику етнічну масу у націю. Це об’єднання відбувається й нині, тому нам потрібен Тарас Шевченко і його Слово, творчість. Саме він розпочав шлях відродження українського народу і його мови.

За круглим столом був присутній нащадок роду Шевченка по материнській лінії, проректор з науково-педагогічної, навчально-виховної роботи та перспективного розвитку НТУ «Дніпровська політехніка» Микола Трегуб, який розповів про спорідненість його нащадків з сестрою Тараса Григоровича – Катериною Красицькою.

Тарас Шевченко_Дніпро

Під час круглого столу звучали пісні на вірші Тараса Шевченка, а також фортепіанні варіації на теми творчості поета від обдарованого учня СШ № 11 Богдана Прудкого.

Тарас Шевченко_Дніпро

Круглий стіл відбувся на тлі виставки авторської витинанки Ольги Іващенко, присвяченої Великому Кобзарю. В експозиції представлені роботи з циклу «Світе тихий, краю милий, моя Україно!» – ілюстрації до поетичних творів Тараса Шевченка. Декоративні панно великого формату, виконані в народній техніці – витинанка (або художнє вирізування з паперу). За реалізацію цього проекту майстриня Ольга Іващенко удостоєна мистецької премії імені Тетяни Пати. Авторка використовує у своїй творчості небагато кольорів, в основному червоний та чорний, відтак її витвори своєю лаконічністю й чіткістю нагадують графічні роботи. На створення «шевченківського циклу» майстриню надихнули рядки з найвідоміших шевченкових поезій, таких як «Бандуристе, орле сизий», «Садок вишневий коло хати», «Село на нашій Україні», «У нашім раї на землі», які вона обрала назвами своїх творів, зазначають у прес-службі університету.

Тарас Шевченко_Дніпро

Художня виставка представлена унікальними виданнями «Кобзарів» та літературними новинками, що зберігаються у фондах бібліотеки НТУ «Дніпровська політехніка».

Як ми писали раніше, у Дніпрі презентували «Шевченківську енциклопедію» в шести томах.