У Дніпрі визначили переможців ювілейного ХХV фестивалю-конкурсу «Січеславна-2017» (ФОТО)

У понеділок, 27 березня, у Дніпропетровському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбулося урочисте нагородження переможців ювілейного ХХV фестивалю-конкурсу на здобуття вищої театральної нагороди Придніпров’я – «Січеславна-2017». Фестиваль міжобласний і проводиться щорічно з 1992 р. З 15 до 26 березня 2017 р. тривав перегляд і рецензування вистав.

фестиваль-конкурс Січеславна-2017

«Січеславна» – це своєрідний дніпровський «Оскар». В Україні більше немає такого театрального фестивалю, який проводився б 25 років поспіль. Фестиваль у Дніпрі має ще одну особливість: переможцям вручають бронзові статуетки, які відливають на виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова». А головний приз – це 30 тис. грн», – зазначив заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко.

фестиваль-конкурс Січеславна-2017

Переможців «Січеславни» та «Надії Січеславни» (конкурс для творчої молоді) визначили в різних номінаціях: найкраща жіноча та чоловіча ролі, найкращі пластика, музичне оформлення, сценографія, режисерська робота тощо. Гран-прі «Надія Січеславни» та грошовий приз у розмірі 10 тис. грн отримала актриса Запорізького театру ім. Магара Поліна Чувашова за роль Пеппі у виставі «Пеппі Довгапанчоха». Володарем найвищої нагороди фестивалю – гран-прі «Січеславна-2017» та грошового призу у розмірі 30 тис. грн. став актор Дніпропетровського театру ім. Т. Шевченка, заслужений артист України Віктор Гунькін. Його відзначили за роль баби Прісі у виставі «Зона». «Я не можу передати ті емоції, які мене зараз переповнюють. За моє творче життя це перша така нагорода. Але я хочу поділитися своєю радістю та віддати гроші ветеранам сцени, які живуть за межею бідності», – розповів актор.

фестиваль-конкурс Січеславна-2017

Для номінантів та переможців колеги підготували святковий концерт, виступ оркестру та різні подарунки.

Всього цього року у фестивалі-конкурсі взяли участь 9 дніпровських театрів, з них 3 – міського підпорядкування. Це – Дніпровський драматичний молодіжний театр «Віримо!» (з драмою «Однокласники»), Дніпровський міський телевізійний театр (з музичною казкою «Вінні-Пух та його друзі») та Дніпровський міський театр ляльок (з казкою «Сказка встреч и расставаний»). Також серед учасників – Академічний театр ім. Лесі Українки (м. Кам’янське), 5 театрів із Запоріжжя, 3 театри з Кривого Рогу, театр ім. Б. Захави (м. Павлоград), студенти Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки, Дніпропетровського театрально-художнього коледжу та Запорізького національного університету.

фестиваль-конкурс Січеславна-2017

«На мій погляд, нині у Дніпрі інтерес до театрів значно зріс. Прем’єрні вистави збирають повні зали. Театри слід підтримувати, це потрібно не лише акторам, а й мешканцям міста. І те, що в нас уже 25 рік поспіль проходить «Січеславна», ще раз доводить, що Дніпро – це культурна столиця», – розповів керівник Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер.

фестиваль-конкурс Січеславна-2017

«Цьогорічна «Січеславна» особлива: вона ювілейна і нагородження відбулося у Всесвітній день театру. Люди, які займаються театральним мистецтвом, особливо у такі непрості часи, заслуговують на повагу. «Січеславна» ризикувала залишитися в минулому, але міська влада та мер вирішили підтримати цей фестиваль-конкурс, і так буде й надалі», – розповів позаштатний радник міського голови з питань культури Євген Гендін.