У Дніпропетровській області пацієнтам з інфарктами встановлюють коронарні стенти

Порятунок при гострому інфаркті, атеросклерозі, тромбозі. У 2022 році на Дніпропетровщині провели більш ніж 1,2 тис стентувань. З них понад 260 – переселенцям. Операції безкоштовні, за державною та обласною програмами. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Вчасно встановлений кардіостент може врятувати життя людини із гострим інфарктом. Адже він допомагає «відкрити» заблоковану судину та відновити кровопостачання серця. Це сучасна і дієва технологія лікування. У 2022 році прооперували понад 1,2 тис пацієнтів», – розповіла директорка одного із кардіологічних центрів Олена.

Кардіостент – це мініатюрний пристрій. Він включає металевий сітчастий каркас. А ще спеціальний балончик для його розправлення. До судини пристрій вводиться у складеному стані. На необхідній ділянці хірург активує балончик, який витягає після того, як стент розправиться.

У залежності від складності випадку, операція може тривати від 30 хвилин до 2 годин. Реабілітація та відновлення – до тижня.

Після втручання пацієнт має регулярно приймати призначені лікарем препарати. А ще контролювати артеріальний тиск, рівень холестерину, притримуватися здорового харчування. Буде корисною й помірна фізична активність.