У Дніпропетровській області визначний вулкан потребує офіційного статусу (фото)

На Дніпропетровщині давній вулкан поблизу села Аполонівка досі не має офіційного статусу геологічної пам’ятки. Він вибухнув більше трьох мільярдів років тому. За словами геологів, там збереглися особливі породи, утворені потоками лави та попелу. Суспільне з`ясовувало, чим визначний вулкан та що треба для того, аби він отримав офіційний статус пам’ятки.

Геолог Володимир Манюк розповідає, що джерел потоків лави було декілька. Про це науковці дізналися завдяки бурінню свердловин у цій місцевості. Однак повністю реконструювати, як саме відбувалося виверження, неможливо.

«Можна припустити, що було звичайне виверження вулкана, була його центральна частина — жерло або нек, як воно ще називається. Бувають вибухові вулкани, коли викидається каміння. А тут просто відносно спокійно виливалася лава, розтікалася на велику площу», – говорить кандидат геолого-мінералогічних наук Вадим Манюк.

Нині місцевість навкруги зовсім не нагадує вулкан. Володимир Манюк каже: у сімдесятих роках минулого століття тут зробили кар’єр, а раніше цей ландшафт був рівним.

«Уявіть собі: минуло три мільярди років. Колись тут могли бути гори, підняття. З часом йшли процеси звітрювання, руйнації. Вітер, сонце, нагрівання, вистигання. Усі ціпроцеси призвели до того, що відбулося вирівнювання рельєфу. Тому ми не бачимо того рельєфу, що був тут колись, у докембрії», – розповідає геолог.

палеовулкан_Дніпропетровська область

Більше трьох мільярдів років тому, коли стався вибух, на Землі ще не існувало флори та фауни, пояснює науковець. Лише примітивні форми життя, як-от ціанобактерії. На території збереглися сліди потоків лави та численні види вулканічних порід.

Місцеві жителі про палеовулкан чули, проте, зізнаються, майже нічого про нього не знають.

«Ну, чув, що там кар’єр, там бував. У нас там навчання проходили, але ніхто на це уваги не звертав. Я служив, у нас там стрільби проходили», – розповів місцевий мешканець Анатолій Бондаренко.

У Солонянській селищній раді, якій підпорядковується Аполонівка, розповіли, що планують включити палеовулкан до туристичних маршрутів. Втім, як саме це буде відбуватися, не пояснюють.

«Зараз туристичні маршрути Солонянської громади у процесі розробки. В теорії, цей палеовулкан включений у туристичний маршрут. У нас там і пам`ятки архітектури, і геологічні пам’ятки природи. Є у нас активна група волонтерів, які займаються саме популяризацією цього напрямку», – говорить голова відділу туризму Солонянської селищної ради Марія Шаровська.

Володимир Манюк каже, що наразі палеовулкан не має офіційного статусу геологічної пам’ятки природи. Щоб це зробити, необхідно подати клопотання у Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. За законом «Про природно-заповідний фонд України» зробити це може будь-хто. Рішення щодо надання такого статусу ухвалює обласна рада.

За словами науковця, на Дніпропетровщині наразі існує близько 15 геологічних пам’яток природи. Але, на його думку, близько 60 об’єктів області заслуговують на цей статус.