Як готувати овочі, щоб зберегти максимум вітамінів
Правильне приготування овочів може значно вплинути на їхню користь для організму. Виявилося, що не всі методи термічної обробки однаково ефективні для збереження вітамінів та антиоксидантів.
Дослідження показали, що найбільше корисних речовин зберігається в овочах, які готували у мікрохвильовій печі або смажили на грилі чи плоскій металевій поверхні без додавання олії. Водночас, при варінні овочі, такі як кабачки і капуста, втрачали велику частину своїх корисних властивостей. Наприклад, кабачки після варіння майже повністю втрачають антиоксиданти.
Однак не всі овочі однаково реагують на термічну обробку. Зелений горошок, буряк та часник показали стабільні результати незалежно від способу приготування, зберігаючи більшість корисних речовин. А такі овочі, як селера, морква та помідори, після термічної обробки навіть стають кориснішими.
Вчені рекомендують уникати варіння та приготування під пресом, адже ці методи найбільше знижують рівень вітамінів і антиоксидантів у продуктах. Найкращим варіантом залишається приготування в мікрохвильовій печі або смаження на грилі без олії.
Якщо ви прагнете отримати максимум користі від овочів, звертайте увагу на метод їх приготування. Використання мікрохвильової печі та гриля дозволяє зберегти значно більше вітамінів та антиоксидантів, роблячи страви не тільки смачними, а й корисними.
фото з відкритих джерел